Nutricionistkinja Marija Rapajić otkrila je koje su prednostima mesa i proizvoda od mangulice, a koje vrste mesa treba izbaciti iz ishrane ako nas muči holesterol, kao i koliko je opasno spremanje hrane na ulju.
Ona je objasnila da je mangulica zdravija od drugih mesa, i navela zbog čega - "tajna" je u masnoćama koje nisu u samom mesu, kao i dobrom holesterolu koji će očistiti krvne sudove.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
"Kao i kod obične prasetine, i kod mangulice je masno tkivo na stomaku. Unutra je krtina, a samo je okolo masnoća. Meso nema mast protkanu kroz mišiće, što je važno jer time ne utiče na povišen holesterol", objasnila je nutricionistkinja.
"Kod mangulice je meso još bolje pozicionirano, ono sadrži HDL holesterol i on nam, zapravo, spušta onaj loši, LDL holesterol. Sprečava da se štetan holesterol lepi za krvne sudove. Sadrži i masne kiseline, zaštitni faktor za respiratorne probleme. Naše bake su ranije koristile svinjsku mast kada imamo upalu pluća, a i sada sa koronom treba unositi i svinjsku mast i slaninicu, ali od mangulice jer je mnogo zdravija od obične svinje", rekla je ona.
Dve vrste mesa bi trebalo da izbacite ako imate povišen holesterol, i nisu one na koje biste prvo pomislili!
"Preporučujem ako imate povišen holesterol, da izbacite najpre teletinu i jagnjetinu. Kod tih životinja masnoća se gomila u samim mišićima. Mi smo narod koji brzo živi i navikao je na prerađenu hranu i konzervisane proizvode, ali svima koji žele da se hrane zdravo preporučujem meso mangulice", rekla je ona za RTS.
Koliko je ono dostupno, u zavisnosti od toga gde živimo? I gde ćemo naći "pravo"?
"U marketima ima, u Beogradu, imaju i čvarci i mast, kao i meso. A što se tiče domaće proizvodnje, u Vojvodini je najzastupljenija. Ako idete u Vojvodinu, kupićete pravu mangulicu koja se gaji na pravi način", rekla je Rapajićeva.
Podvukla je i da je zdravije hranu spremati na masti, nego na ulju i objasnila zašto - pri korišćenju ulja, nastaju nezdrave supstance!
"Zdravije je pripremiti jelo na masti, nego na ulju. Ulje kada se prži, dobija promene na masnoćama, to su Majlardove reakcije i kancerogene su. A kada se na masti sprema, to je mnogo bolje jer prilikom otapanja masti dolazimo do tačke kada je najbolje spremiti hranu. A kod ulja, kada se zagreva, ne znamo kada treba ubaciti tu hranu. Posebno što sadrži i trans masti, loše masnoće koje se lepe za krvne sudove. Tada nastaju trigliceridi, nemamo onda dovoljan protok krvi i kiseonika do mozga i srca. Nastaju razni problemi, najpre ateroskleroza, ali potom i komplikacije kao što su infarkt i moždani udar", rekla je ona.

OBAVLJEN ŽREB ZA EVROKUP Alimpijevićev Bešiktaš i Budućnost u istoj grupi

Neodoljiva ponuda! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 99€ i čak do -12% popusta!

Pridruži se AdmiralBet floti i iskoristi bonus dobrodošlice kakav zaslužuješ!
POSLEDNJE JAVNO POJAVLJIVANJE I OPROŠTAJNA PORUKA Bliska prijateljica Kejtlin Džener i Trampova saradnica, tragično nastradala sa samo 29 godina
BUKTI RAT! Stanić optužio Aneli da koristi svaki trenutak kako bi ga provocirala! (VIDEO)

Kolagen - prolazni trend ili realna potreba?

INDEKSI BEOGRADSKE BERZE DANAS U PLUSU Ostvaren promet od 7,544 miliona dinara

Egipatski Maldivi – nikada povoljnije! Jutarnji polasci svake nedelje uz 299€ akontacije I čak do -10% popusta!

KRVAVI HOROR U BEOGRADU: Muškarac ubio psa sekirom nasred ulice, sve gledala deca!

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

KRKOBABIĆ: Fijakeri su ponovo u modi
Da li je dekan FDU plakao jer njegovi studenti pozivaju na ubijanje policajaca?

Prvo letovanje sa detetom: Kako se pripremiti bez stresa?
MA , KAKVA GLUMA I DRŽAVNI FAKULTET Evo za šta se školovala Anica Lazić, nikada ne biste pogodili

KOLIKO IMA MESTA ZA STUDENTE NA BUDŽETU? Ovo su detalji za sve visokoškolske ustanove u Srbiji

DUBAI ČIZKEJK Još popularniji od čokolade, a savršen za sve bitne događaje
