Zdrav napitak za dobar početak dana: Jača organizam na prirodan način, otkrivamo najbolji način pripreme

Vesti 21.12.2023 09:34 0

Jedan od mehanizama za koje je utvrđeno da koristi za to jeste njegovo diuretičko dejstvo...

žena

Shutterstock

Korijander je biljka poreklom sa Bliskog istoka i Severne Afrike, mada je vrlo rano stigla i u Evropu, ali je popularna širom sveta zahvaljujući njenom snažnom mirisu i specifičnoj aromi. Ona se koristi kako u kuvanju tako i u prženju i pečenju, a svakom jelu daje sasvim posebnu notu.

Pored toga što pruža bogat ukus, ovaj začin, poznat još kao kineski peršun, ima brojne pozitivne efekte na zdravlje.

Korijander je, navodno, odličan prirodni antiseptik, a još čuveni starogrčki lekar Hipokrat opisivao ga je i preporučivao kao lek jer ima i antizapaljensko dejstvo. On snižava nivo šećera u krvi, koristio se kao protivotrov nakon trovanja hranom, a deluje i protiv urinarnih infekcija.

Ipak, ono po čemu je korijander najpoznatiji jeste njegovo dejstvo protiv povišenog krvnog pritiska!

biljka

Shutterstock

 

Ovaj začin obiluje vlaknima, koji blagotvorno deluju na kardiovaskularno zdravlje, a brojan naučna istraživanja dokazala su koliko je efikasan. Prema odvojenim studijama naučnika iz Pakistana i Indije, korijander deluje tako što snižava faktore koji dovode do bolesti srca — na prvom mestu povišen krvni pritisak i LDL (loš) holesterol!

Jedan od mehanizama za koje je utvrđeno da koristi za to jeste njegovo diuretičko dejstvo: zahvaljujući činjenici da korijander povećava izlučivanje mokraće, on pomaže da se oslobodimo viška natrijuma iz organizma, što dalje pomaže u snižavanju pritiska.

Korijander se može kupiti u zrnima ili u vezi, a obe verzije su vrlo efikasne. Mnogi savetuju da, jednostavno, dodate korijander obroku makar jednom dnevno kako biste snizili krvni pritisak.

Dr Vasant Lad savetuje sa se jedna kašičica korijandera pomeša s prstohvatom kardamona i sve prelije čašom sveže ceđenog soka od breskve, kao i da se ova mešavine pije dva do tri puta dnevno.

Sve je popularniji i korijanderov čaj, koji se priprema vrlo lako. U šolju sipajte kašičicu semena korijandera i to prelijte sa 2 dl proključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji oko 15 minuta. Potom procedite i pijte. Preporučena doza iznosi dve šolje dnevno, a savetuje se da jednu šolju čaja od korijandera pijete između doručka i ručka, a drugu između ručka i večere, prenosi Stil. 

 

Bonus Najžena:

 

 

 

Komentari (0)
Loading