NIJE DŽABE BILA GLAVNA HRANA FARAONA Doktor otkriva da je dovoljna kašika dnevno da snizi šećer i holesterol

Slobodanka Ćorić Vesti 18.12.2023 08:38 0

Tačno pre 20 godina urađena su prva ozbiljna istraživanja o medu. Otkriveno je da pomaže kod kardivaskularnih oboljenja, nivoa šećera u krvi, holesterola...

NIJE DŽABE BILA GLAVNA HRANA FARAONA Doktor otkriva da je dovoljna kašika dnevno da snizi šećer i holesterol

Shutterstock

On je jedan od najlekovitijih proizvoda koje nam donosi priroda, a već unazad hiljadama godina se koristi se za lečenje brojnih bolesti, u ishrani, kozmetici, ali i medicini. Faraoni iz drevnog Egipta su ga redovno koritili upravo zbog svojih blagodeti koje pruža. U pitanju je med!

Istraživanja su pokazala da konzumiranje meda samo nakon dve nedelje snižava šećer u krvi za šest odsto, a holesterol za sedam procenata. Doktor Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije, ali i specijalista epidemiologije i apiterapeut za RTS je govorio o prednosti meda na zdravlje.

Tačno pre 20 godina urađena su prva ozbiljna istraživanja o medu. Otkriveno je da pomaže kod kardivaskularnih oboljenja, nivoa šećera u krvi, holesterola... Takođe, pre sam nekoliko dana objavljena je jedna studija na Medicinskom fakultetu u Torontu, koja je i potvrdila gore navedene prednosti.

"Med ima jako antioksidativno dejstvo, što znači da podiže nivo antioksidativnih materija u organizmu čoveka", objasnio je dr Živadinović i istakao na slabiju potrošku i konzumiranje meda u Srbiji.

Prema glavi stanovnika u Srbiji na godišnjem nivou konzumira između 0,3 i 0,6 kilograma meda. Doktor je ukazao da je uzrok toga nedovoljna informisanost o povoljnim dejstvima meda po zdravlje.

Kako je istakao doktor, jedna kašika dnevno ovog lekovitog porizvoda je sasvim dovoljna. On se osvrnuo i na prepoznavanje pravog, prirodnog i falsifikovanog meda. Pa tako, falsifikovan med je obično kristalno providan kada pogledate kroz teglu. Takođe, lažni med, kako je istakao dr Živadinčević se ne kristališe.

Komentari (0)
Loading