Cejlonski cimet masovno se koristi u kulinarstvu širom sveta, ali on je mnogo više od običnog začina – ima i lekovita svojstva.
Cejlonski cimet obiluje hranljivim i lekovitim sastojcima, uključujući vitamine B, A i K, kao i kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor, i antioksidanse holin, lutein, likopen i karotene. Zahvaljujući lekovitim sastojcima, cimet nam može pomoći da sprečimo i suzbijemo mnoge zdravstvene tegobe s kojima se suočavamo u zimskom periodu.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Shutterstock
Cejlonski cimet čuva zdravlje
Koja to lekovita dejstva poseduje cejlonski cimet:
1. Antibakterijski efekat
Cinamaldehid, koji se nalazi u cejlonskom cimetu, efikasno pomaže u borbi protiv bakterija i gljivičnih infekcija, kao i u prevenciji bolesti jetre, žučne kese i bolesti respiratornog sistema. Konzumiranjem cimeta smanjuje se loš zadah uzrokovan delovanjem mikroba, jer ima antibakterijski efekat.
2. Antioksidativni efekat
Cejlonski cimet sadrži velike količine fenola i flavonoida koji imaju antioksidativni efekat. Oni pomažu u zaštiti tela od štetnih efekata slobodnih radikala. Ovo svojstvo je korisno za održavanje mladosti i lepote kože i za zaštitu tela od preranog starenja, piše Lepota i Zdravlje
3. Suzbija upale
S obzirom na to da cimet sadrži eterična ulja i antioksidante, pomaže u ublažavanju upale i ima antibakterijsko i antimikrobno dejstvo. Ovaj začin sadrži dragoceni sastojak eugenol koji deluje antiseptički i ublažava bol i grčeve. Cimet sadrži i tanine koji ublažavaju upale i uništavaju bakterije. A to nam je i te kako potrebno u zimskim mesecima kada se borimo s respiratornim infekcijama.
4. Snižava nivo šećera u krvi
Cimet sadrži supstance koje povećavaju nivo insulina u krvi. Kada se konzumira, šećer iz krvnih sudova se lakše apsorbuje i ulazi u ćelije, što dovodi do smanjenja nivoa glukoze u krvi. Ovo svojstvo je korisno za predijabetes (metabolički sindrom) i dijabetes tipa 2. Dijabetes tipa 2 karakteriše to što telo nije osetljivo na insulin, a polifenol sadržan u cimetu poboljšava osetljivost na njega. Antioksidansi koji se nalaze u cejlonskom cimetu pozitivno utiču na funkcionisanje pankreasa, koji je odgovoran za proizvodnju insulina.
Cimet možete dodavati u hranu ili u čaj (u svaku šolju čaja dodajte osminu kašičice cejlonskog cimeta i dobro promešajte). A ako vas muče grip i prehlade, skuvajte čaj do svežeg korena đumbira, par karanfilića i kašičice cejlonskog cimeta.
Bonus Najžena: