Pet namirnica koje utiču na loš zadah: Uradite jednu stvar i rešite problem

Vesti 06.07.2023 12:01 0

Ukoliko ne možete da se odreknete kafe i drugih napitaka koji sadrže kofein, stomatolozi savetuju da paralelno pijete veće količine obične vode

zadah

Shutterstock

 

Neprijatan dah može da bude posledica neadekvatne oralne higijene, pojave karijesa, pojedinih endokrinoloških bolesti, ali i konzumiranja nekih namirnica i napitaka.

Ukoliko vodite računa o higijeni usta i zuba, nemate karijes, niti bolesti poput dijabetesa, a opet s vremena na vreme imate neprijatan zadah, on bi mogao da bude rezultat ispijanja prevelike količine napitaka sa kofeinom, konzumiranja ribe, mlečnih proizvoda ili pojedinih vrsta povrća.

Na listi namirnica i napitaka koji utiču na neprijatan zadah nalazi pet glavnih krivaca za loš zadah. 

1. Kafa

Pića sa kofeinom mogu da izazovu neprijatan zadah, jer u sebi sadrže sumporna i kisela jedinjenja.

Takođe, kafa može da smanji proizvodnju pljuvačke, koja je potrebna za čišćenje usne duplje. Konačno, kafa može da izazove sušenje usta, što povećava šanse za neprijatan zadah.

Ukoliko ne možete da se odreknete kafe i drugih napitaka koji sadrže kofein, stomatolozi savetuju da paralelno pijete veće količine obične vode.

2. Luk

I crni i beli luk su izuzetno zdravi, ali nemaju baš prijatan miris. Sve vrste luka, baš kao i napici sa kofeinom, sadrže sumporna jedinjenja koja mogu da rezultuju neprijatnim zadahom. Ovaj problem nije moguće izbeći ni ako samo progutate komadiće luka.

Stomatolozi predlažu da odmah po završetku obroka koji sadrži luk detaljno operete zube i žvaćete grančicu svežeg peršuna. Naime, ova začinska biljka puna je eteričnih ulja prijatnog mirisa koja će eliminisati neprijatne mirisne note koje luk ostavlja.

3. Mlečni proizvodi

Sir, mleko, pa čak i sladoled mogu da budu krivci za neprijatan zadah. Stručnjaci objašnjavaju da je to posledica reakcije prirodnih bakterija koje “žive” na našem jeziku, a koje se hrane amino-kiselinama iz mleka i mlečnih proizvoda.

Rešenje je, opet, detaljno pranje zuba posle konzumiranja mlečnih proizvoda i unos veće količine obične vode.

4. Alkohol

Mamurluk nije jedini problem koji može da se javi posle “vesele noći”. Konzumiranje alkohola prati dehidratacija, što automatski znači i manja proizvodnja pljuvačke. Stomatolozi kažu da ispijanje alkohola može dovesti do isušivanja usta, što podstiče razvoj bakterija, pa otud i neprijatan zadah kao posledica.

Rešenje je isto kao i kod konzumacije napitaka sa kofeinom - voda. Pijte je i dok konzumirate alkohol, ali i kad završite “druženje sa čašicom”. Što više obične vode, to bolje.

5. Začini

Iako daju bolji ukus jelima, začini mogu da budu krivac za neprijatan dah. Na vrhu liste začina koji je neprijatelj prijatnog daha je kari - kombinacija kurkume, kumina, korijandera i đumbira.

Komentari (0)
Loading