Da bol odmah prođe: Nije svejedno kako pijete lek, uradite to na ovaj način i brže će delovati

Vesti 17.12.2023 17:35 0

Kada vas nešto boli i popijete lek, sigurno jedva čekate da ublaži taj grozni osećaj. Postoje strategije koje pomažu da brže deluje.

žena

Shutterstock

Kada vas boli glava, zub ili kičma, pa popijete lek, jedva čekate da bol prođe ili se bar ublaži. Ove strategije su zasnovane na naučnim ispitivanjima koja su utvrdila da, ako se lek popije na neki od ovih načina, brže će delovati.

Lezite na desnu stranu

Kod osoba koje su u ispitivanju Univerziteta „Džon Hopkins“ popile lek i legle na desnu stranu, duplo brže je počeo da deluje nego kod onih koji su sedeli ili ležali na levoj strani. Razlog je to što u ovom položaju tableta brže dospeva do creva i krvotoka - za 10 minuta, dok kada stojite i sedite to se desi za 23 minuta, a dok ležite na levoj strani za 100 minuta.

Popijte lek s kafom

Ukoliko vas muči migrena, popijte tabletu protiv bolova zajedno sa šoljom kafe ili čaja. Kombinacija sastojaka iz leka i kofeina je najefikasnija u ublažavanje ove vrste glavobolje, kažu stručnjaci. Na ovaj način tableta brže dolazi do krvotoka i blokiraju se receptori koji su odgovorni za bol.

Malo prošetajte

Kada primite vakcinu protiv gripa ili neku drugu, bilo bi dobro da posle toga prošetate 60 do 90 minuta. Utvrđeno je da se umerenom aktivnošću poboljšava sposobnost tela da prepozna vakcinu i stvori antitela. Ovo su zaključili stručnjaci Univerziteta Ajova.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading