Revolucionarno otkriće naučnika: Ovu hranu redovno jedite i smanjite rizik od srčanog udara, holesterola...

Slobodanka Ćorić Vesti 14.12.2023 15:36 0

Već je dokazano da lignani dovode do proizvodnje manje aktivnih oblika estrogena kod žena u postmenopauzi, a veruje se da i to smanjuje rizik od razvoja raka dojke

Revolucionarno otkriće naučnika: Ovu hranu redovno jedite i smanjite rizik od srčanog udara, holesterola...

Shutterstock

Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena i prvi uzrok smrti od maligne bolesti u ženskoj populaciji u svetu, a godišnje u našoj zemlji od ove bolesti umre više od 800 žena. Novo istraživanje otkriva da laneno seme može smanjiti rizik od zaraze ovom gadnom bolešću.

Barem su tako pokazala istraživanja naučnika iz Nebraske i Kanade, koji su ženkama miševa dali rastvor lanenog ulja koje sadrži lignane, supstance prisutne u hrani bogatoj vlaknima, poput žitarica, semena i orašastih plodova, i u napitcima poput kafe. Otkrili su da seme lana deluje kao okidač za vezu između mikrobioma creva i mikro RNK molekula mlečne žlezde, koji su povezani sa rastom ćelija raka dojke.

Ženke miševa koje su primale laneno ulje imale su manji rizik od razvoja raka dojke.

„Ako se ovo otkriće potvrdi, mikrobiota će postati novo sredstvo za prevenciju raka dojke kroz nutritivne intervencije“, rekla je dr Elena M. Comelli, autorka studije i profesorka na Odseku za nauke o ishrani na Univerzitetu u Torontu.

Već je dokazano da lignani dovode do proizvodnje manje aktivnih oblika estrogena kod žena u postmenopauzi, a veruje se da i to smanjuje rizik od razvoja raka dojke. Ostale žitarice, kao što su ječam, raž, ovas, pšenica i proso takođe sadrže visok nivo lignana, a u većim količinama ih ima i u drugim semenkama i orašastim plodovima, kao i u nekim pićima, kao što su kafa, čaj i vino.

Ova najnovija studija potvrdila je rezultate drugih, nedavnih studija koje sugerišu da seme lana smanjuje rizik od razvoja raka. Laneno seme je bogato polinezasićenim masnim kiselinama, vlaknima, manganom, magnezijumom, cinkom, vitaminom B6, gvožđem i folatom, što sve poboljšava metabolizam, varenje i imuni sistem.

Takođe su bogate omega-3 masnim kiselinama, što je veoma važno za vegane ili pojedince koji ne jedu morske plodove. Oni promovišu razvoj neurona i regulišu funkcionisanje mozga. Za opšte poboljšanje zdravlja mozga dovoljne su jedna do dve kašike lanenog semena dnevno.

 

 

Komentari (0)
Loading