Ne igrajte se sa zdravljem: Kada jednom otvorite ove namirnice odmah ih potrošite, mogu izazvati ozbiljne probleme!

Vesti 08.12.2023 21:45 0

Pet namirnica mogu naštetiti vašem zdravlju ako se ne konzumiraju u roku od jednog dana od kupovine ili kuvanja

Frižider

Shutterstock

Stručnjaci za bezbednost hrane upozoravaju da sa nekim namirnicama moramo da budemo izuzetno oprezni jer može da se pokvari nakon dan ili dva, čak i ako je kuvana.

„Većina ostataka će definitivno trajati tri ili četiri dana ako se ohladi u roku od dva sata od kuvanja, spakuje u hermetički zatvorenu posudu i čuva u frižideru. Ali postoje neke namirnice koje su sklonije rastu bakterija i ne bi trebalo da rizikujete“, dijetetičarka Trejsi Brigman rekla je za Dejli mejl.

Primeri bakterijskih, parazitskih i virusnih infekcija izazvanih konzumiranjem hrane uključuju salmonelu, toksoplazmu, listeriju, norovirus i E. coli. Najčešći je norovirus, koji pogađa jednu od 15 osoba godišnje.

Evo pet namirnica koje mogu naštetiti vašem zdravlju ako se ne konzumiraju u roku od jednog dana od kupovine ili kuvanja. 

Tvrdo kuvana jaja

Ne ljuštite tvrdo kuvana jaja ako želite da traju duže od 24 sata. Ljuska jajeta deluje kao zaštitni sloj koji štiti od bakterija. Kada se ljuska ukloni, bakterije mogu brzo ući u pore jajeta i kontaminirati ga. Dokazano je da listerija napada tvrdo kuvana, oguljena jaja.

jaje

pixabay

 

Listerioza je takođe povezana sa nepasterizovanim mlekom, mekim sirevima, povrćem i delikatesima. Simptomi uključuju glavobolju, konfuziju, bolove u mišićima i groznicu.

Mleveno meso

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), nezagrejano mleveno meso traje samo jedan do dva dana pre nego što počne da se kvari.

meso

EPA/ Rayner Pena

 

„Bakterije sa površine sirovog mesa mogu se mešati u proizvod tokom procesa mlevenja. Zbog toga se mleveno meso mora kuvati do kraja da bi se uništile sve bakterije“, objasnio je Brigman.

Pored salmonele, mleveno meso je i leglo E. coli. Infekcija ovom bakterijom može izazvati grčeve u stomaku, krvavu dijareju i povraćanje.

Dinja

Dr. Darin Detviler, stručnjak za bezbednost hrane na Univerzitetu Northeastern u Bostonu, kaže da „dinju nikada ne treba držati u frižideru duže od jednog dana jer patogeni poput salmonele i listerije brzo rastu“.

„Dinju treba jesti čim je isečete. Nikad ne kupujte već isečenu dinju“, upozorio je on.

dinja

Shutterstock

 

Unutrašnjost ovog voća ima idealan pH za rast bakterija, a dinja je povezana sa trenutnom epidemijom salmonele koja je zarazila 117 Amerikanaca, hospitalizovana 61 i ubila dvoje. Simptomi infekcije salmonelom mogu uključivati dijareju, grčeve u stomaku i groznicu.

Sirova piletina

Ako ste kupili piletinu i zaboravili na nju na nekoliko dana, velike su šanse da se pokvarila. Živina je posebno sklona salmoneli jer je mekša od crvenog mesa poput govedine, što bakterijama olakšava ulazak u nju.

piletina

Tetiana Chernykova / Panthermedia / Profimedia

 

Razmažena piletina može postati sivo-zelena, a mogu se pojaviti i plesnive tačke, što ukazuje na prisustvo bakterija. Takođe, ima ljigavu teksturu. Ispiranje piletine neće eliminisati bakterije.

Kuvani pirinač

Iako može da stoji u ostavi mesecima, kuvani pirinač se brzo pokvari. Sklon je bakterijama koje stvaraju spore Bacillus cereus, a obično se nalazi u sirovoj i neprerađenoj hrani kao što su krompir, grašak, pasulj i određeni začini. Bakterija je naročito česta u pirinču ili drugim žitaricama koje su ostavljene na sobnoj temperaturi ili u nedovoljno ohlađenom frižideru. Naime, bakterija Bacillus cereus najbolje raste u temperaturnom opsegu od 4ºC do 48ºC.

pirinač

Shutterstock

 

Simptomi infekcije ovom bakterijom uključuju povraćanje, dijareju i grčeve u stomaku. Najveći rizik od infekcije su stariji i oni sa oslabljenim imunitetom, prenosi Index.

 

Bonus Najžena:

 

 

 

Komentari (0)
Loading