Pobedite želju za slatkišima: Evo zašto vam se stalno jede čokolada i koje doba dana je najopasnije za slatki greh

Vesti 26.10.2023 20:45 0

Da li i vama naiđe period kada se jedva borite sa iskušenjem da pojedete celu čokoladu, kutiju keksa ili dva parčeta torte? Kada se to desi, isprobajte ove trikove. Pomoći će vam da se oduprete slatkom grehu!

žena

Shutterstock

Stavite parfem od vanile

Miris vanile može da smanji potrebu za slatkišima. U danima kada niste u stanju sami da kontrolišete ovu želju, primenite sledeći trik: naprskajte se parfemom ili dezodoransom sa mirisom vanile. Studija jedne londonske bolnice je pokazala da flaster sa mirisom vanile na ruci pacijenta značajno smanjuje potrebu za slatkom hranom i napicima.

Zabavite se u popodnevnim satima

Stručnjaci kažu da je popodne najopasnije kada je reč o preterivanju sa slatkišima i da je tada najveća verovatnoća da pojedete celu čokoladu ili parče torte, čak i ako ste na dijeti. Utvrđeno je da čak 60% ljudi prekrši dijetu oko pola četiri. Kao najčešći razlozi za to, navode se stres ili - dosada.

Pijte sok od grožđa

Ako redovno imate veliku želju za slatkišima, razlog može da bude i nedostatak hroma u organizmu. To je mineral koji pomaže da nivo šećera u krvi bude postojan. Potrudite se jedete više namirnica koje su bogate ovim mineralom, kako biste uneli neophodnu dnevnu količinu putem ishrane. Pijte sok od grožđa (1 šolja ima 8 mg hroma), jedite brokoli (1/2 šolje ima 11 mg hroma), jabuke, pečurke, integralne žitarice.

žena

Shutterstock

 

Izađite na sunce

Sigurno ste primetili da vam se više jedu slatkiši kada ste tužni ili neraspoloženi. Razlog je to što ugljeni hidrati podstiču oslobađanje serotonina (hormon sreće) u mozgu, pa se odmah osećate bolje. Da biste na prirodan način povećali nivo serotonina u organizmu, izađite napolje dok sija sunce i prošetajte bar 20 minuta.

Jedite manje, ali češće

Želja za slatkišima može da bude znak da nivo šećera u krvi nije u ravnoteži. Da biste to sprečili, jedite manje obroke, a između njih zdravu užinu. Tako ćete jesti češće. Birajte namirnice sa niskim glikemijskim indeksom (sveža šargarepa, jabuka, grašak, paprika, spanać, pasulj, kikiriki, šljive) koje se sporo vare i oslobađaju energiju, kako ne biste imali nagli skok i pad šećera u krvi.

Pronađite zdravu zamenu

Ako ste okruženi ljudima koji stalno grickaju nešto slatko, teško je odupreti se želji da im se pridružite. Da se ne biste osećali kao da uskraćujete sebi to zadovoljstvo, pojedite nešto ukusno, slatko, ali zdravo. Napravite voćnu salatu, grickajte integralne krekere sa suvim voćem ili pojedite voćni jogurt od obranog mleka.

 

Komentari (0)
Loading