U današnjem užurbanom dnevnom ritmu naš organizam pati ukoliko mu ne posvećujemo dovoljnu pažnju, a na najvećem udaru je imuni sistem, koji određene namirnice narušavaju.
Upravo je cink jedan od najvažnijih minerala u telu koji je ključan za dobar imunitet i potreban za mnoge funkcije, a možemo ga pronaći u brojnim namirnicama.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

pixabay
Cink je organizmu neophodan za održavanje imuniteta, izgradnju proteina, pokretanje enzima, normalan rast, razvoj i polno sazrevanje, ali i za održavanje čula mirisa i ukusa.
Dokazano je da cink ima antioskidativna svojstva, kao i da njegov nedostatak može dovesti do usporenog rasta, gubitka kose i oslabljenog apetita, piše Ordinacija.hr. Dnevna potreba za cinkom je 10 miligrama.
Kako uneti cink u organizam?
Cink se u organizam mora uneti hranom jer telo ne proizvodi dovoljne količine cinka. Ima ga u biljnoj i životinjskoj hrani, ali nema puno namirnica koje obiluju cinkom i zato je važno voditi računa o pravilnoj ishrani.
Govedina, junetina i svinjetina imaju 3,9 – 3,6 miligrama cinka na 100 grama što znači da samo s jednim odreskom od 150 grama možemo uneti preko 50 odsto dnevne doze cinka.
Uz meso, dobar izvor cinka je i riba, sir, orašasti plodovi i žitarice poput prosa, ovasa, heljde…
Bonus video: