Ovo su simptomi nedostatka vitamina D: Bolovi su jasan pokazatelj, ali to nije sve, povedite računa na vreme!

Vesti 11.10.2023 21:30 0

Jasni nagoveštaji da nešto nije u redu...

Žena

Shutterstock

Oslabljen imunitet, depresivno raspoloženje, bolovi u mišićima i kostima, gubitak kose, samo su neki od simptoma nedostatka vitamina D. Simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina D, smatraju stručnjaci.

Česte upale i prehlade


Vitamin D igra veoma važnu ulogu u radu imunog sistema. Ako ste skloni čestim prehladama i gripu, razlog može biti nizak nivo vitamina D u organizmu. Što manje vitamina D imate, telo će početi da napada sopstvene zdrave ćelije, što može dovesti do raznih poremećaja, kao što su multipla skleroza, zapaljenska bolest creva, celijakija, dijabetes tipa 1, reumatoidni artritis, psorijaza itd., piše Psihologis. .

Iscrpljenost i umor


Istraživanja su pokazala da čak i relativno malo smanjene vrednosti vitamina D mogu dovesti do osećaja hroničnog umora i time izazvati glavobolju.
zevanje

Shutterstock

 

 

Bol u kostima i leđima

Vitamin D je takođe veoma važan za zdravlje naših kostiju. Između ostalog, poboljšava apsorpciju kalcijuma. Bol u kostima (nogama, rebrima, zglobovima), posebno u donjem delu leđa, može značiti da vam nedostaje vitamina D.

Depresivno raspoloženje


Istraživanja su pokazala da postoji veza između vitamina D i raspoloženja, posebno kod starijih ljudi. Takođe, ljudi koji žive u severnim zemljama skloniji su depresiji, posebno zimi, kada su dani veoma kratki. Zato se vitamin D tamo redovno dopunjuje uzimanjem suplemenata. 

 

Bonus video:

@najzena.rs Fitnes instruktorka @fitnes_si_ti svakoga dana čitaocima portala Najzena.rs preporučuje po jednu vežbu, koja će im pomoći da se u startu dana osećaju opušteno i urade nešto dobro za svoje zdravlje.Pridružite nam se svakog jutra u 10 časova kako bismo zajedno vežbali i na najbolji moguči način započeli novi dan ❤P.S. Prva vežba vas već očekuje na našem portalu 😃 #fitness #trening #najzena #tiktokserbia🇷🇸 #trend #fyp #najzenasrbije #mrsavljenje #mrsavljenjebezdijete #tiktokserbia ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading