Kao rukom odnesen: Simptomi Kovida se smanjuju unosom ove tečnosti, sprečava da virus uđe u pluća

Vesti 19.11.2023 08:42 0

Između 2020. i 2022., tim je posmatrao 9.398 odraslih između 18 i 65 godina koji su bili pozitivni na kovid...

Voda

Shutterstock

Istraživači su otkrili da grgljanje slanom vodom može smanjiti broj hospitalizacija zbog kovida. Druge studije su pokazale da takođe može smanjiti ili sprečiti simptome prehlade. Rezultati studije objavljeni su prošle nedelje na godišnjem sastanku Američkog koledža za alergiju, astmu i imunologiju.

Ljudi zaraženi kovidom koji ispiraju usta slanom vodom manje su verovatno da će završiti u bolnici. U studiji predstavljenoj prošle nedelje, istraživači su merili efekat grgljanja i ispiranja nosa fiziološkim rastvorom na simptome i stopu hospitalizacije kod pacijenata sa kovidom. Otkrili su da je stopa hospitalizacije za ljude koji su grgljali ili ispirali nos slanom vodom do 40 posto niža od onih koji to nisu činili. dr. Džimi Espinoza, autor studije i profesor akušerstva i ginekologije na Univerzitetu u Teksasu, rekao je da je cilj bio da se vidi da li grgljanje i ispiranje nosa mogu da poboljšaju respiratorne simptome povezane sa Covidom, i otkrili su da oba režima mogu biti povezana sa nižim stopama hospitalizacije za SARS infekcije.-CoV-2, piše Dejli mejl.

test

Shutterstock

 

Između 2020. i 2022., tim je posmatrao 9.398 odraslih između 18 i 65 godina koji su bili pozitivni na kovid. Od njih, 58 je odabrano da prate režim niske ili visoke doze fiziološkog rastvora pomešanog sa 2,5 dcl tople vode. Režim male doze je bio 2,13 grama fiziološkog rastvora, oko jedne trećine kašičice, a visoka doza je bila šest grama, oko jedne i četvrtine kašičice.

Učesnici su grgljali i ispirali nos četiri puta dnevno tokom 14 dana. Ispiranje nosa uključuje premeštanje fiziološkog rastvora kroz nazalne prolaze da bi se očistila sluz i alergeni. Prema Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH), ovo se radi naginjanjem glave ulevo preko umivaonika ili kade i nežnim sipanjem ili stiskanjem rastvora kroz nozdrvu. Kontrolna grupa kojoj nije bilo naloženo da grglja slanom vodom ili ispira nos imala je stopu hospitalizacije od 58,8 odsto. Istraživači su otkrili da je stopa hospitalizacije za učesnike na režimu niske doze pala na 18,5 procenata, a stopa za grupu sa visokim dozama bila je 21,4 procenata. To je bilo i do 40 posto manje od kontrolne grupe.

Grgljanje i ispiranje mogu smanjiti mogućnost da virus uđe u pluća

Dr. Zak Rubin, alergolog i portparol Američkog koledža za alergiju, astmu i imunologiju (ACAAI), rekao je za Medscape: "Ovo je vrsta intervencije koja je niskog rizika sa malo potencijalne koristi." Istraživači nisu objasnili zašto su fiziološki režimi rezultirali manjim brojem hospitalizacija, ali dr Rubin je rekao da grgljanje i ispiranje mogu pomoći u čišćenju sinusa od virusa i smanjenju šanse da oni uđu u pluća, što može dovesti do upale pluća, glavnog uzroka hospitalizacije.

pluća

Shutterstock

 

"Takođe može pomoći u smanjenju simptoma kao što su nazalna kongestija, curenje iz nosa, postnazalno kapanje i bol i pritisak u sinusima", objasnio je on. Studija je isključila pacijente sa hroničnom hipertenzijom jer bi mogli slučajno progutati malo soli, a višak soli može suziti i ukočiti krvne sudove, dodatno podižući krvni pritisak. Takođe, svi pacijenti su bili gotovo gojazni, sa indeksom telesne mase od 29,6 do 31,7, što povećava verovatnoću komplikacija koje bi ih dovele u bolnicu.

"Kontrolna i studijska grupa imale su slične stope vakcinacije", rekli su istraživači. Nalazi su u skladu sa drugim manjim studijama koje su testirale efekte grgljanja i ispiranja nosa. Pregled u junu u časopisu Frontiers in Public Health, na primer, otkrio je da ova praksa može da ublaži obične prehlade, infekcije gornjih disajnih puteva i covid tako što će izbaciti virus. Nije jasno da li bi grgljanje i ispiranje nosa imali isti efekat na uglavnom vakcinisane pacijente ili one sa nižim BMI, rekli su istraživači. Studija je predstavljena prošle nedelje na godišnjem sastanku ACAAI u Anahajmu. 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading