Obratite pažnju na disanje: Prvi simptom da sa bubrezima nešto ne valja

Slobodanka Ćorić Vesti 04.10.2023 09:49 0

Možete biti loše koncentracije ili da vas prati vrtoglavica, isto tako i osip po koži ili može i da svrbi. Možete vi da je mažete ali pravi, unutrašnji problem će i dalje biti tu

bubrezi

Shutterstock

Bubrezi igraju jako važnu ulogu u našem organizmu. Oni detoksikuju i čiste telo tako što filtriraju i do 150 litara krvi dnevno. Nalazeći se ispod grudnog koša, njihova funkcija je takođe i eliminacija prekomerne tečnosti, regulisanje nivoa elektrolita, regulisanje telesnog pritiska, ali i održavanje kostiju zdravim i jakim.

Ipak, kada oni ne obavljaju svoju funkciju kako treba, dolazi do problema i telo to prepoznaje. Ovo su samo neki od znakova koji mogu da ukažu na to da bubrezi nisu dobro.

Promene u mokrenju su najčešći rani simptomi oštećenja bubrega. To može biti bleda ili tamna boja urina, česta potreba za mokrenjem i u velikim količinama. Osim ovoga to mogu biti i otoci; telo ne može da otpusti višak tečnosti pa dolazi do nadimanja lica, zglobova i udova.

Može se osetiti metalni ukus u ustima, a sve zbog naslaga otpada u krvi. Ako je bubreg ozbiljno oštećen, može doći i do promena ukusa hrane ili smanjenog apetita.

Takođe, jedan od simptoma da s bubrezima nešto ne valja jeste umor zbog snižavanja proizvodnje crvenih krvnih zrnaca koje može dovesti do anemije, oštećenje mozga i mišića, piše "Lose weight at home".

To sve dovodi i do bola u gornjem delu leđa baš tamo gde se nalaze bubrezi, a koji može biti praćen infekcijama ili kamenjem u bubregu. Ne isključujte ni kratak dah kao besmislen simptom. Zbog nedostatka kiseonika u organizmu broj crvenih krvnih zrnaca se smanjuje i nakuplja toksine u plućima.

Možete biti loše koncentracije ili da vas prati vrtoglavica, isto tako i osip po koži ili može i da svrbi. Možete vi da je mažete ali pravi, unutrašnji problem će i dalje biti tu.

Imajući sve ovo u vidu, nadamo se da ćete više vremena posvetiti zdravlju bubrega.

Komentari (0)
Loading