Ispostavilo se da dodavanje određenih začina vašoj kafi ne samo da može poboljšati njen ukus, već i potencijalno ubrzati vaš metabolizam.
Šeri Berger, dijetetičarka i nutricionistkinja, otkrila je koja dva začina možete dodati svojoj kafi kako biste poboljšali metabolizam.
Cimet
Cimet, poznat po svom toplom i slatkom ukusu, svestrani je začin koji se našao u mnogim šoljicama za kafu širom sveta. Njegove aromatične i blago začinske note mogu podići ukus vašeg jutarnjeg napitka. Osim svoje kulinarske privlačnosti, veruje se i da cimet ima potencijalnu vezu s bržim metabolizmom.
"Studije su pokazale da je cimet koristan za povećanje osetljivosti na insulin i poboljšanje nivoa šećera i holesterola u krvi, koji su ključni za gubitak težine i celokupno zdravlje", dodaje.
"Cimet može pomoći u povećanju metabolizma kroz nekoliko mehanizama. Može poboljšati osetljivost na insulin, omogućavajući telu da efikasnije reguliše nivo šećera u krvi. Ovo, zauzvrat, može smanjiti verovatnoću skladištenja masti i promovirati korišćenje glukoze za energiju. Dodatno, cimet može imati termogeni učinak, što znači da može malo povećati vašu brzinu metabolizma povećavajući proizvodnju topline u telu nakon konzumiranja", dodaje.
Kurkuma
Kurkuma, sa svojim zemljanim i blago paprenim okusom, je začin koji je stekao popularnost zbog svog jedinstvenog ukusa i potencijalnih zdravstvenih prednosti. Iako nije tradicionalni pratilac kafe, neki pojedinci su počeli da ubacuju kurkumu u svoju kafu, stvarajući ukus.
Kurkuma sadrži aktivno jedinjenje zvano kurkumin, koje je predmet istraživanja zbog svoje potencijalne uloge u jačanju metabolizma, a Berger to dodaje rekavši: "Kurkuma sadrži ključno jedinjenje, kurkumin, koji je povezan sa poboljšanim obimom struka, telesnom masom".