Žene prave ovih 8 grešaka: Uništavaju intimno zdravlje, evo o čemu je reč

Vesti 04.11.2023 21:33 0

Korisni saveti koje svaka žena treba da zna...

žena

Weyo / Alamy / Alamy / Profimedia

Svaka žena ima svoju rutinu brige o sebi. Međutim, nekada činimo stvari koje nisu baš sjajne za naše zdravlje, a da to i ne znamo. Ovo su navike koje uništavaju žensko zdravlje, a da li ih i vi činite?

Navike koje uništavaju žensko zdravlje: Promenite ih na vreme!

Iritacije od sapuna i donjeg veša nisu samo izmišljene priče. U pitanju je realnost, a ne pridržavanjem pravila intimne higijene, možete sebe dovesti u nezgodne situacije. Evo najčešće greške koje čini svaka žena.

Ne pratite vaš menstrualni ciklus

Često žene odu kod ginekologa i ne znaju kada su imale poslednju menstruaciju. Ove informacije su neophodne ginekologu da bi mogao da vas pregleda i da vam da pravilnu terapiju. Danas imate veliki broj aplikacija koji vam mogu pomoći u praćenju vašeg menstrualnog ciklusa. To u mnogome pomaže i vama i lekaru, 

Spavanje u pidžami

Većina nas spava u spavaćici ili pidžami, ali to ne bi trebalo da radite. Tokom sna, telo treba da se odmori. Ako spavate u pantalonama ili šorcu, onda se telo pregreje i prenos toplote bude poremećen. Preporučljivo je da spavate u pamučnom donjem vešu, a najbolje bi bilo da ti činite goli.

spavanje

Shutterstock

 

 

Nošenje uskog donjeg veša

Tange i čipkasti donji veš od sintetičkih materijala loše utiče na intimnu higijenu. Neprirodne tkanine ne dozvoljavaju koži da diše i kao razultat, ona se znoji i stvara efekat staklene bašte što dovodi do infekcija.

Stalna upotreba uložaka

Konstantno nošenje uložaka nije dobra ideja. Oni poremete mikrofloru vagine. Sekret se pojačava prilikom ovulacije i sasvim je normalnoda u ovim trenucima nosite dnevne uloške. Međutim, ako imate pojačan sekret stalno, najbolje bi bilo da se konsultujete sa lekarom, piše Lepota i Zdravlje.

Pranje intimnim sredstvom za čišćenje svaki dan

U mnogim proizvodima, tvrdi surfaktanti su u sastavu, Međutim, oni ne pomažu u normalizaciji mikrflore vagine, već je narušavaju. Najbolja higijena je pranje hladnom vodom posle svakog odlaska u toalet i to bez bilo kakvog proizvoda.

kosa

Antonio Guillem / Alamy / Alamy / Profimedia

 
Samostalni odabiri kontraceptivnih tableta

Kupovina kontraceptivnih tableta po savetu prijatelja ili majke je veoma loša ideja. Obavezno se konsultujte sa lekarom pre nego što to učinite. Samo lekar može dati odgovarajuću preporuku nakon preliminarnog pregleda.

Ignorisanje svraba i neobičnog sekreta

Uzroci za svrab i sekret mogu biti razne bolesti. Ako uočite neke od neobičnih simptoma, obavezno se obratite lekaru.

Nošenje neudobnog grudnjaka

Odaberite grudnjak koji je udoban i lak za nošenje. Odustanite od push-up i sintetičkih grudnjaka. Oni pritiskaju grudni koš i to moće dovesti do rizika od neoplazmi.

Ove štetne navike za žensko zdravlje mogu da vas stave u veoma nezgodan položaj, a ponekad čak i opasan ako ne reagujete na vreme. Ovo nisu stvari koje zahtevaju velike promene, čak i ako imate neke od ovih navika. Brinite o sebi jer zdravlje je najvažnije. 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading