Spavate u grudnjaku, razmislite još jednom: Evo kako to može da utiče na vaš san i zdravlje

Vesti 31.10.2023 13:05 0

Dok neke više vole redovno da spavaju u grudnjaku jer im je to ugodnije, drugi tvrde da je to ne treba raditi i da može imati posledice od preranog opuštanja. Međutim, ima li istine u tim upozorenjima ili su to samo priče starih žena? Ovo su sve stvarni razlozi zbog kojih bi trebalo da obuzdate spavanje u grudnjaku prije nego kasnije.

Spavanje

Shutterstock

Utiče na vašu cirkulaciju

Ako vaš grudnjak ima žicu ili je na neki drugi način usko pripijen, pritiskaće vaše grudne mišiće, što znači da će protok krvi u ruke i druge delove tela biti sužen. Neki grudnjaci, poput sportskih, takođe djeluju kao vrsta kompresijske odeće. To može sprečiti dotok krvi u tkivo dojke, što dovodi do problema s cirkulacijom sa simptomima poput vrtoglavice i grčeva u mišićima.

Nadražuje vašu kožu

Kad bismo skinule grudnjak nakon dugog dana, otkrile bismo kako su se rubovi doslovno utisnuli u naše telo, tako da ne treba ni pomisliti na to kolika je iritacije kože koja nastaje prilikom nošenja grudnjaka po noći. Naramenice i kopče grudnjaka takođe mogu biti izvor nelagode jer se trljaju o telo tokom noći.

Dr. Set Rankin, lekar opše medicine, rekao je: "Ako vaš grudnjak često ostavlja otiske na koži jer je pretesan, onda njegovo nošenje 24/7 neće dati koži priliku da se oporavi i to dovodi do dugotrajnih oštećenja u tkivu."

Može prouzročiti hiperpigmentaciju

Hiperpigmentacija se događa kada je melanin povišen u određenim delovima tijela, što dovodi do tamnih mrlja na koži. Nošenje grudnjaka noću može dovesti do hiperpigmentacije zbog trenja koje se stvara između vašeg grudnjaka i kože i povećava proizvodnju melanina na tim područjima.

Iako je hiperpigmentacija samo kozmetički problem, mnogi ljudi troše bogatstvo na hemijske pilinge, lasersku terapiju, mikrodermoabraziju, dermoabraziju ili tretmane kod kuće kako bi ublažili njen izgled. Mnogo je lakše i jeftinije sprečiti nego lečiti.

Može dovesti do gljivičnih infekcija

Gljivične infekcije su neugodne i mogu biti ružne, pa su gljivice na grudima verojatno posljednja stvar koju želite. Topli, blago znojni uvslovi koji nastaju nakon nošenja grudnjaka u krevetu savršeno su okruženje za razvoj gljivičnih infekcija. Zbog toga je takođe važno ne spavati u grudnjaku tokom leta.

Može vam pokvariti san

Suočimo se s tim, grudnjaci su neudobni i u najboljim trenucima, što znači da će vam san patiti ako u krevetu nosite ovu usku i tesnu odeću. Od pojačanog znojenja do otežanog disanja ako vam grudnjak čvrsto pripijen na prsni koš, postoji mnogo problema koji vam mogu poremetiti odmor ili učiniti da se ujutro osećate umornije.

S obzirom na to da nema dokaza koji bi pokazali da nošenje grudnjaka preko noći menja oblik grudi ili sprečava opuštenost, stvarno se ne isplati zbog dugoročnog uticaja koji će imati na vaš obrazac spavanja. Ako stvarno ne možete prihvatiti ideju spavanja bez ikakvog grudnjaka, odlučite se za bešavne, prozračne komade posebno dizajnirane za vreme spavanja i apsolutno bez žica.

 

 

Komentari (0)
Loading