Gastroenterolog upozorava: Korišćenje mobilnog telefona u toaletu dovodi do pojave hemoroida

Vesti 30.10.2023 21:16 0

Mnogi ljudi, kada pođu u toalet, ponesu i mobilni – da im tamo ne bi bilo dosadno! Gastroenterolog je upozorio na rizike korišćenja telefona u toaletu i dao savete kako se odvići od toga.

toalet

Shutterstock

Gastroenterolog dr Džozef Salhab kaže da produženo sedenje i naprezanje u toaletu – možda podstaknuto upotrebom mobilnog telefona – može dovesti do povećanog rizika od razvoja hemoroida. Istakao je i da se tako nakupljaju neželjene bakterije na telefonu, poput ešerihije i streptokoke.

„Naprezanje i dugotrajno sedenje na wc šolji može dovesti do razvoja hemoroida koji su bolni i neprijatni,“ rekao je doktor. Zatim je dao savete o tome kako da smanjite vreme obavljanja velike nužde, uključujući ograničavanje upotrebe mobilnog telefona. „Ako imate opstipaciju i treba duže da sedite na wc šolji, stavite noge na malu stolicu, jer će njihovo podizanje omogućiti brže pražnjenje creva,“ savetuje on.

Promenite ishranu i jedite više voća. Tako ćete uneti veću količinu vlakana koja pomažu pražnjenje creva. Jedite kivi, jabuke, kruške, suve šljive, pijte vitamin C koji takođe pomaže, kaže doktor. Osobe koje imaju problem sa opstipacijom treba da piju i puno vode.

"Tako ćete brže završiti posao u toaletu i neće biti potrebe da nosite mobilni kako biste se zabavili. Osim toga, utvrđeno je da se na svim mobilnim telefonima često nalaze bakterije ešerihija koli i fekalna streptokoka", kaže doktor.

Komentari (0)
Loading