Hladno ceđeni sokovi su namirnica sa najboljim odnosom hranljivosti i lakoće varenja. Sok od cvekle, šargarepe, jabuke i limuna spada u jedan je od najzdravijih sokova na svetu, a mi smo vam pripremili recept za pravljenje sirupa bez kuvanja.
Daje potrebnu energiju organizmu, i snabdeva telo belančevinama i mineralima. Kako bi se izvuklo blagotvorno dejstvo, sve namirnice treba da budu zastupljene u istim količinama. Dugotrajno blagotvorno dejstvo je primetno konzumacijom soka u periodu od jednog do tri meseca.
U pitanju je prava vitaminska bomba, a već posle prve čaše osećaćete se mnogo bolje, zdravije, puni energije i volje.
U ove virusne jesenje dane dobar je i za jačanje imuniteta jer je prepun vitamina i minerala.
Sastojci:
- 500 g cvekle
- 500 g šargarepe
- 500 g jabuke
- 300 g limuna
- 500 g meda
- 1,5 l vode,
- 1,5 kesica limuntusa
Priprema:
Cveklu, šargarepu, jabuke i limun dobro operite i oljuštite.
Pripremljeno voće i povrće možete da izrendate, ili iseckate na komade i sameljete u blenderu.
Sve sastojke prespite u veću posudu, prelite vodom, dodajte limuntus i ostavite da stoji 24 sata.
Nakon što smesa odstoji, procedite je, dodajte šećer ili med, promešajte i ostavite preko noći. Povremeno promešajte kako bi se sve dobro istopilo.
Naredni dan sipajte sok u sterislisane flaše i zatvorite. Prilikom upotrebe sirup razblažite vodom po ukusu.
PREDNOSTI NAPITKA OD CVEKLE, ŠARGAREPE, JABUKE I LIMUNA
NEDOSTACI NAPITKA