Potencijalna opasnost: Svi radimo naizgled bezazlene aktivnosti ne znajući da mogu dovesti do srčanog udara - ovo je važno!

Vesti 17.10.2023 11:50 0

Obratite pažnju na vreme...

žena

Shutterstock

Usred prevelikog stresa ili radosti moguće je doživeti srčani udar, ali ne možemo reći da su oni glavni uzrok ovog stanja.

Promene na krvnim sudovima su glavni uzrok srčanog udara, a mogu biti podjednako prisutne kod oba pola i u različitim godinama. Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u svetu, a prepoznavanje simptoma će vam pomoći da sprečite ove bolesti. Usred prevelikog stresa ili radosti moguće je doživeti srčani udar, ali ne možemo reći da su oni glavni uzrok ovog stanja. Međutim, trebalo bi da razmislite pre nego što preduzmete neke od ovih aktivnosti.

Naglo ustajanje iz kreveta ujutru

Srčani udar se najčešće javlja ujutru. To je zato što vaš mozak preplavljuje vaše telo hormonima koji vam pomažu da se probudite, ali to dodatno opterećuje vaše srce. Ono što takođe može izazvati srčani udar pri buđenju je dehidracija, ali i naglo ustajanje iz kreveta.

Nedostatak sna

Redovan i kvalitetan san je neophodan ljudskom organizmu, a ako ne spavate dovoljno, možete povećati rizik od srčanog udara. Nedostatak sna može povećati vaš krvni pritisak, ali i dovesti do upale. Vaš san treba da traje najmanje šest do osam sati svake noći kako biste smanjili rizik od raznih bolesti, piše Avaz.ba.

Prejedanje

Jasno je da jedan veliki obrok ne može izazvati srčani udar, posebno ako ste osoba koja nije u opasnosti od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, ako ste u rizičnoj grupi, obilan i težak obrok može povećati nivo vaših hormona i otkucaje srca, što može izazvati srčani udar.

Frižider

Shutterstock

 

 

Iznenadni ili intenzivan napor

Dolazak u formu će dugoročno zaštititi vaše srce, ali pretreniranost može biti opasna. Oko šest odsto srčanih udara uzrokovano je ekstremnim fizičkim naporima.

Seks

Kao i mnogi oblici vežbanja, seksualna aktivnost je povezana sa povećanim rizikom od srčanog udara. Međutim, ova aktivnost nije opasna ako ste fizički aktivni i zdravi.

Gledanje utakmica

Bavljenje sportom može da izazove srčani udar, ali isto tako i njihovo gledanje. Prema WebMD-u, studija iz 2006. pokazala je da su se srčani udari u Nemačkoj povećali tokom Svetskog prvenstva. 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading