I posle svih dijeta i dalje kuburite s kilogramima? Proverite ova 3 hormona - važno je!

Vesti 05.10.2023 16:45 0

Hormoni su ključni akteri pri gubitku kilograma...

dijeta

FreePik

Ako ste napravili velike promene u svom životu i ozbiljno promenili svoju ishranu sa nezdrave na zdravu, a pritom pazite na količinu hrane koju jedete i vežbate, a još uvek ne možete da svoj BMI dovedete u normalnu kategoriju, možda bi trebalo da proverite ako je vaš problem hormonska neravnoteža.

Hormoni štitne žlezde

„Tri hormona koje treba da proverite su: tiroidni hormoni, polni hormoni i hormoni stresa“, objašnjava Andreas Eenfeldt, MD. Doktoru za ishranu i kaže: „Neki ljudi, najčešće žene, mogu imati usporen metabolizam kao rezultat nedostatka hormona štitne žlezde“. Uobičajeni simptomi hipotireoze su: umor, netolerancija na hladnoću, zatvor, suva koža, debljanje.

"U ovim slučajevima, povećanje telesne težine kao rezultat smanjenog metabolizma obično nije više od sedam kilograma", kaže Eenfeldt. Zamolite svog lekara da proveri vaš TSH (hormon koji stimuliše štitastu žlezdu). Ako je test krvi u redu, vaša štitna žlezda je verovatno u redu. „Međutim, moguće je da imate blagi hipotireozu.

stitna zlezda

Shutterstock

 

 

Ako je vaš TSH u gornjem delu normalnog opsega, ali sumnjate da možda imate hipotireozu, vredi izmeriti slobodni T4 (nivo hormona štitne žlezde) i antitela na tireperoksidazu (TPO). Ako je slobodni T4 nizak ili je test antitela na TPO visok, moguće je - ali nije sigurno - da ćete imati koristi od lečenja hormonima štitne žlezde. Vašu terapiju mora da odredi vaš lekar", objašnjava Enfeldt. Bez obzira na to koji oblik zamene hormona štitne žlezde dobijate, važno je da pratite svoje nalaze i simptome kako biste bili sigurni da ne zamenjujete previše ili premalo hormona štitne žlezde, prenosi Miss7.

Polni hormoni

"Polni hormoni takođe utiču na vašu težinu", kaže Eenfelt. „Žene mogu da pate od endokrinog poremećaja PCOS – sindroma policističnih jajnika – koji podiže nivoe testosterona i insulina. To može značiti povećanje telesne težine i menstrualne nepravilnosti (veoma česte), neplodnost, akne i rast kose. Dijeta sa malo ugljenih hidrata može pomoći u lečenju ovog problema. stanje", kaže doktor.

Tokom menopauze, nivoi estrogena mogu značajno da variraju, na kraju padaju na niske nivoe jer jajnici gube sposobnost da ih proizvode. Ovaj period života je često povezan sa smanjenjem brzine metabolizma i povećanjem telesne težine u predelu stomaka. Trenutni dokazi sugerišu da terapija zamene estrogena može pomoći u postizanju povoljnijeg sastava tela, iako je njen efekat na težinu u najboljem slučaju minimalan i povećava rizik od raka dojke.

Rak dojke

pixabay

 

 

"Od srednjih godina pa nadalje, nivo testosterona kod muškaraca postepeno opada, što se smatra normalnim. Ponekad je pad veći od onoga što bi se smatralo standardnim. Ovo može biti povezano sa nekim povećanjem telesne težine, obično u predelu stomaka, kao i smanjenjem mišića. masa. Blagi nedostatak testosterona može se delimično rešiti redovnim vežbanjem i unosom vitamina D. Značajniji nedostatak, koji se potvrđuje analizom krvi, obično se leči zamenom testosterona. Međutim, i muškarci i žene treba da uzmu u obzir da suplementacija testosteronom ili estrogenom godinama može imati potencijalne neželjene efekte", objašnjava Eenfeldt.

Možda je mudro prihvatiti da nemate i ne bi trebalo da imate telo 20-godišnjaka ako ste barem duplo stariji. Bolje bi vam bilo da se fokusirate na zdrav način života i da budete što srećniji i zahvalni za telo koje imate.

Hormoni stresa

Drugi mogući hormonalni problem iza tvrdoglavih problema sa težinom mogao bi biti glavni hormon stresa, kortizol. Previše kortizola može povećati osećaj gladi, što dovodi do povećanja telesne težine, posebno oko srednjeg dela. Najčešći uzroci povišenog kortizola su hronični stres i nedostatak sna i lekova. „Veoma je važno shvatiti da stres i san moraju da se pozabave; suplementi koji obećavaju smanjenje nivoa kortizola verovatno vam neće pomoći da izgubite težinu ako niste rešili osnovni uzrok. U izuzetno retkim slučajevima, to je specifična vrsta tumor koji pokreće proizvodnju kortizola. zove se Kušingov sindrom. Ako sumnjate da patite od njega, konsultujte se sa svojim lekarom koji će uraditi odgovarajuće testove ili vas uputiti kod endokrinologa", objašnjava Enfeld.

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Fitnes instruktorka @fitnes_si_ti svakoga dana čitaocima portala Najzena.rs preporučuje po jednu vežbu, koja će im pomoći da se u startu dana osećaju opušteno i urade nešto dobro za svoje zdravlje.Pridružite nam se svakog jutra u 10 časova kako bismo zajedno vežbali i na najbolji moguči način započeli novi dan ❤P.S. Prva vežba vas već očekuje na našem portalu 😃 #fitness #trening #najzena #tiktokserbia🇷🇸 #trend #fyp #najzenasrbije #mrsavljenje #mrsavljenjebezdijete #tiktokserbia ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading