Čuj moj krik, oseti moj gnev: Žene nisu samo domaćice, nauka iznela šokantna saznanja!

Vesti 03.10.2023 14:15 0

Postoje dokazi da su koristile noževe, lukove, mreže, mačete, koplja, pa i samostrele...

Žena

Shutterstock

Naučnici su otkrili da su žene zapravo rođeni lovci, uprkos opšte prihvaćenom verovanju da je njihova primarna uloga uglavnom bila briga o domaćinstvu i porodici.

Istraživači su pronašli, u osam od deset društava lovaca-sakupljača širom Severne i Južne Amerike,  Afrike, Azije i Australije, istraživana od 1888. do 2020, žene koje - vrebaju plen. One su,podjednako bile raspoređene u lovu, kako se ispostavilo, kao i muškarci.

Tako, zapravo, studija od čak 63 zajednice sada dovodi u pitanje istorijsku premisu da su žene samo ostavljane kod kuće da se brinu o deci i da se bave sakupljanjem voća i bobica.

Dr Kara Val-Šefler sa Univerziteta u Sijetlu Pacifik, kako prenosi The Sun, veruje da žene zapravo imaju mnogo "veću fleksibilnost" sa oružjem i strategijama.

Postoje dokazi da su koristile noževe, lukove, mreže, mačete, koplja, pa i samostrele. Rado su lovile same ili zajedno sa partnerima, drugim ženama, decom ili psima - dok su muškarci verovatnije išli u lov sami, sa još jednom odraslom osobom ili psom.

- Žene su igrale aktivnu i važnu ulogu u lovu i podučavanju lova. Čak su koristile i različite alate i strategije - ističe dr Val-Šefler, koja je za časopis PLOS One još i objasnila: - Rodne uloge specifične za pol obično su povezane sa rodnim osobinama, kao na primer da su muškarci manje emocionalni, dok žene imaju tendenciju da pokažu više negovateljskog ponašanja.

Majka i dete

Shutterstock

 

 

Kako se navodi na sajtu, žene širom sveta su "istorijski učestvovale i nastavljaju da učestvuju u lovu bez obzira na status rađanja dece".

Dakle, podaci o ženama koje love, direktno se suprotstavljaju uobičajenom verovanju da su žene isključivo bile skupljači a muškarci lovci. 

- Pošto je paradigma lovaca/sakupljača sprečila prepoznavanje doprinosa žena u lovu, novi okvir omogućava da se prošla i buduća otkrića procene u njihovom kontekstu lovaca. Štaviše, termin "hrambar", trebalo bi da se koristi za priznavanje neseksualne podele rada u vezi lova i sakupljanja, kako bi se razvio inkluzivni okvir za razumevanje ljudske kulture - navodi se u objašnjenu ove studije objavljene na PLOS One.


Bonus video:

 

@najzena.rs Supermodel i od nedavno voditeljka Danijela Dimitrovska ispred naše kamere napravila je ukusnu, brzu i zdravu salatu za sve dame koje su žurbi, a paze na svoju liniju. Podelite sa nama kako vam se dopao ovaj recept kada ga isprobate 😋 #zena #najzena #fyp #foryoupage #foryou #fpyシ #fypシ゚viral #danijeladimitrovska ♬ Synchronize (Instrumental) - Milky Chance

 

Komentari (0)
Loading