Omiljeni napitak u Srbiji je zdraviji nego što mislite: Bogat je jednim važnim vitaminom!

Vesti 03.10.2023 10:10 0

Konzumacija kofeina u okviru preporuka zdravih odraslih nema negativnih efekata na zdravlje...

kafa

Shutterstock

Posle vode, kafa je najpopularniji napitak na svetu. Ali osim omiljene navike, kafa našem telu nudi mnogo više. I dok možda znate da umerena konzumacija kofeina ubrzava metabolizam, potiskuje apetit i povezuje se sa smanjenjem telesne masti, ono što možda ne znate je da je vaš omiljeni napitak zdrav izbor, jer sadrži vitamine, kao i antioksidante. Nastavite da čitate da biste saznali koji se dragoceni vitamin krije u svakoj šoljici vaše omiljene kafe, piše Krstarica

Vitamin B2 ili riboflavin

Vitamin B2 je vredan vitamin B kompleksa. Svi vitamini se mogu podeliti u dve osnovne kategorije, jer su rastvorljivi u vodi ili rastvorljivi u mastima. Vitamin B2 je rastvorljiv u vodi i transportuje se kroz krvotok. Riboflavin je osnovni gradivni blok dva enzima koji igraju veoma važnu ulogu u proizvodnji energije. Pored toga, učestvuje u pravilnom funkcionisanju ćelija, rastu i metabolizmu masti.

Kafa

Shutterstock

 

 

Vitamin B2 se prirodno nalazi u nekim namirnicama, veštački se dodaje drugim proizvodima i prirodno se može uzimati kao dodatak. Svaka šoljica kafe pokriva impresivnih 11% dnevne preporučene količine vitamina B2.

Pored vitamina B2, vaša omiljena kafa je bogata mineralima kao što su kalijum i mangan i antioksidansima. Jedina stvar na koju morate da pazite je količina koju konzumirate. Dakle, ako pijete do 400 mg dnevno, to je jedno od najzdravijih pića koje možete konzumirati.

Kome se ne preporučuje kafa?

Konzumacija kofeina u okviru preporuka zdravih odraslih nema negativnih efekata na zdravlje. Istraživanja su čak povezala svakodnevnu konzumaciju kafe sa boljim zdravljem srca i dugovečnosti. Ali ako pripadate osetljivijoj kategoriji, ako ste trudni ili dojite, imate koronarnu bolest ili čir na želucu ili jednostavno želite da uživate u šoljici više, uvek postoji opcija bez kofeina.

 

Komentari (0)
Loading