Holesterol nikad ne dobijate iz hrane: Dr Čubrilo otkrio kako očistiti organizam i spasiti jetru i creva

Slobodanka Ćorić Vesti 19.09.2023 12:26 0

Zbog stresa izgubili digestivne enzime. Usled hroničnog stresa ovi enzimi nestaju, hrana se ne može svariti, truli, dolazi do intoksikacije

dr Dejan Čubrilo

Printscreen

Kako pravilno očistiti telo i kada je pravo vreme za to, otkriva prof. dr Dejan Čubrilo, specijalista medicine sporta i profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu. Kada hranu ne varimo kako treba, ta nesvarena hrana je podložna delovanju bakterija, gljivica ili parazita, svih onih koji vole takvo okruženje. Mikrobi vole prljavo okruženje. Poenta nije u tome da smislimo drogu, već da smislimo kako da napravimo okruženje tako da im ne prija“.

Mitovi o detoksikaciji 

Detoksikacija je obavezna kada neko ima visok holesterol i masnu jetru.

"Ako imate masnu jetru, a svi je imamo, manje-više, automatski imate povišen nivo insulina. To je hormon koji proizvodi pankreas da reguliše šećer i varenje. Ako se tokom dana više ili manje poveća, on će pravi mast u jetri.To je njegov posao. Holesterol ne dobijate iz hrane. Ako svaki dan jedete ćevape,burgere,velike porcije,razvićete loše varenje i intoksikaciju od toga. Ali povišen nivo insulina će biti taj koji u fabrici za proizvodnju - jetri, gde se pravi, da stimuliše proizvodnju holesterola. Oni sa povišenim holesterolom imaju i povišen insulin, i obrnuto", kaže dr Čubrilo.

Doktor je takođe ukazao na zablude o lošem holesterolu: "Loš holesterol je paradoks, ima manje lošeg holesterola nego dobrog! Čemu služi? Ako imate kamion koji treba da preveze robu do nekog mesta, a ta roba je holesterol, ona prolazi kroz LDL. Loš holesterol je samo kamion koji ide i vozi da nešto isporuči. I šta isporučuje? Isporučuje materijal za proizvodnju hormona. To radi loš holesterol. Da li je loš? Ne. Veoma je važan.

A kada se taj kamion zarđa? Mi to zovemo oksidisani holesterol, odnosno nešto što ne može da pređe granicu i uđe na mesto koje smo poslali (da radi svoj posao i aktivira proizvodnju hormona). Taj holesterol koji je u tom zarđalom kamionu će se negde zalepiti i predstavljaće početak razvoja aterosklerozae. Samo što je holesterol loš.


Doktor Dejan Čubrilo otkriva i šta je prihvatljiva granica holesterola i šta treba učiniti u slučaju granične ili blago povišene vrednosti.

"Svaki holesterol koji je 6 ili 6,5 ne tumačim kao tragediju ili nešto što je toliko loše. Onda zaključujem da se previše pravi, odnosno da ga nešto stimuliše (insulin), da se ne izlučuje kako treba kroz žuč ili da je zarđao . Zatim pacijentima preporučuje antioksidante, te da u ishranu uvedu što više zdravih namirnica, voća i povrća. Druga stvar, kontrola insulina. Ne jedemo šećer ili pazimo koliko jedemo; ne opterećujemo pankreas.

Što se masti tiče, dr Čubrilo preporučuje dodavanje manje od kašičice, samo da jelo zamiriše. Treća stvar je kontrola eliminacije; da raznese žučne kanale, kako bi se žuč bolje izbacila u creva – biljkama. Limunada sa malo đumbira – limun provocira kanal, đumbir ga opušta i gasi se“.

Najbolje čišćenje organizma postiže se sveže ceđenim sokovima od voća i povrća, bez unošenja drugih namirnica

„Kada uzmete te sokove i popijete ih nekoliko puta dnevno, a ti sokovi se uglavnom prave od raznog voća i povrća u blenderu i sve smo to lepo očistili, onda se cedilo, a količina je veoma galantna – oko 500. ml, imaćete skok insulina kao da ste na testu glukoze. To je takav skok insulina iz tako zdravog soka, to će biti stimulans da se blokira topljenje potkožnog masnog tkiva, stimulans za stvaranje više holesterola i stimulans da se vaša jetra zamasti. Sok mora da sadrži vlakna., sa malo masti, sa semenkama, da smiri taj odgovor pankreasa.


Bolje je pojesti svo to voće, ali šta ako nemaš dobar stomak? Ako nemate digestivne enzime u stomaku?

I to je danas epidemija“, smatra dr Čubrilo. Kaže da smo zbog stresa izgubili digestivne enzime. Usled hroničnog stresa ovi enzimi nestaju, hrana se ne može svariti, truli, dolazi do intoksikacije.

"Prva stvar koja je zabranjena u procesu detoksikacije je mast. Nema ni maslinovog ulja. Ako imate organizam koji je opijen, to znači da jetra više ne može da se bori, puna je toksina. Zašto davati tu jetru zadatak prerade ovih masti? Pusti to je da se oporavi, daj joj minimalne količine. Jedite meso bez ulja, kuvano u vodi, stavite mnogo povrća u taj lonac i napravite obrok bez ulja, da možete ručati, a da se ne opijete. Izbacujemo jaja, mleko takođe“, objašnjava stručnjak.

Jedna od zabluda je da se čajevi protiv zatvora moraju koristiti u procesu detoksikacije.

Dr Čubrilo slikovito objašnjava šta misli o tome: „Zabranjeno! Ako voziš magarca umornog i starog, ubićeš ga. Tako je i sa crevima koja ne rade, koja su zatvorena. Zaključana su. Stegnuta. Kad tako voziš creva, umornog magarca, zapamti ove reči i nemoj da piješ čaj koji će stimulisati creva, to je kao da cepaš ta creva, kao da ih stimulišeš da se još više umaraju. Onda creva krvare, a hemoroidi rade jer si ih jurio, moraju obnoviti creva i kako ?

Povećanjem nivoa energije u vašim ćelijama. Imate dva goriva za energiju, jedno je šećer, drugo su masti (trigliceridi). Kada su trigliceridi niski, nemate energije. Oni se ili ne rastvaraju ili ne ulaze u sistem kroz creva. Nemate glavno gorivo koje gori mirno, polako i tiho i daje energiju. Ostaje vam samo šećer, koji je veoma skupo gorivo jer izaziva druge probleme. Morate ga uzimati svakih pola sata i stalno ste gladni. Najbolji izvor masti je ona koja se topi iz našeg masnog tkiva i pretvara u energiju. Insulin sprečava ovo topljenje masti. Kontrolišući ga, dobićete oslobađanje od topljenja masti.


Dr Čubrilo o zdravim mastima i kako nastaje zatvor

Ako pojedete 20 badema, tri četvrtine će istrunuti. Ništa od tih badema neće ući u vas, a samo će povećati količinu loših bakterija i truleži, a pankreas će se opteretiti. Jetra to mora da preradi, a već je umorna. Umorna jetra opterećena dodatnom hranom, pojačan insulin blokira topljenje masti, nemate energije, a creva se zatvaraju.

Da li uspešna detoksikacija znači gubitak težine?

Iako to danas svi rade da bi smršali, uspešna detoksikacija ne mora da ima veze sa tim. "Uspešna detoksikacija znači uspostavljanje normalnog rada creva. To je precizna definicija. Ako smo uspeli da podignemo creva iz minus faze u normalu, da počnu da rade svoj posao, nema više intoksikacije". Jedna stolica dnevno je dovoljna, ali stolica nije mera.

Ljudi mi često govore: Doktore, imam nekoliko stolica dnevno, imam brz metabolizam. Metabolizam je proces u kome se energija stvara od onoga što stiže do vaših ćelija. Oni koji ga imaju imaju brz metabolizam, a ne oni koji imaju više stolice. Uglavnom je bolesna osoba koja ima više stolice, ne vari hranu, sve prolazi kroz njega i pripada klasičnom izgledu mršave osobe koja ne može da se ugoji jer nema dovoljno enzima za varenje hrane.
 

Komentari (0)
Loading