PACIJENTI SE ŽALE SE NA CURENJE NOSA, POVIŠENU TEMPERATURU, KAŠALJ Doktori objasnili kako da se lečimo i ko mora da se javi u ambulantu

Slobodanka Ćorić Vesti 18.09.2023 22:00 0

Ako je to mlađa osoba sa lakšom kliničkom slikom, izoluje se kod kuće nekoliko dana i nikako antibiotici, zbog razvoja rezistencije

Dr Dragan Delić

Printscreen/tvprva

Veliki broj obolelih poslednjih dana javlja se lekarima. Žale se na curenje nosa, povišenu temperaturu, kašalj... Prema zvaničnim podacima, u proteklih nedelju dana u Srbiji se testiralo više od 7.000 građana, od kojih je čak 1.500 zaraženo, što je pokazatelj da broj inficiranih korona virusom u Srbiji raste.

Takođe, posete u Institutu za onkologiju i radiologiju su od petka zabranjene, jer je za dve nedelje kod 40 pacijenata i desetoro zaposlenih potvrđen koronavirus. 

Mnogi se i ne testiraju, pa ne znaju da li je u pitanju kovid ili obična prehlada. Postavlja se pitanje da li je važno da znamo da li imamo korona virus i koji su trenutnu simptomi, ali i kako da se lečimo. Tim povodom za Prva TV govorio je infektolog prof. dr Dragan Delić koji je istakao da to nije ništa neočekivano i nepredvidivo jer je tokom proleća SARS korona virusna infekcija poprimila endemijski karakter.

Šta znače novi sojevi korona virusa?

"To je endemska zarazna infektivna bolest sa potencijalnim epidemijskim talasima. Njihova učestalost i intezitet zavise od virusa, ali primarno zavisi do našeg ponašanja i odgovornosti. To treba očekivati tokom narednih godina. Taj virus je ušao u humanu populaciju, mi jesmo 'slepa ulica' za njega, on nema dalje gde da ide, prilagodio se nama i na neki način smo se i mi prilagodili njemu", objasnio je dr Delić.

Podsetio je na prvu pojavu korona virusa sredinom 60-ih godina prošlog veka. U pitanju su prva četiri korona virusa koji su se u početku manifestovali kroz upale pluća i teške crevne infekcije. Međutim, tokom vremena oni su oslabili i ogledaju se kroz pehladu - laku infektivnu bolest.

"Tom virusu je potrebno vreme da se lako prilagodi na čoveku i da biološki cilj - razmnožavanje ostvari kod čoveka. On nema drugi cilj, odn. uništenje humane populacije, jer bi time 'sekao grane na kojima sedi", dočarao je profesor.

U emisiji oglasio se i direktor Laboratorije za istraživanje infektivnih bolesti u Berlinu dr Andrej Trampuž koji je ukazao da je i u Nemačkoj počeo talas korona virusa.

"Kao i svugde u Evropi, u pitanju je blaga infekcija. To pogoršava probleme kod hroničnih bolesnika, zbog toga se u Nemačkoj počelo sa vakcinacijom koja je prilagođena za nove varijante. One nisu za sve, već samo za ljude koji su ili stariji od 60 godina ili imaju neke druge rizične faktore", objasnio je dr Trampuž.

Koji se simptomi javljaju

Kako je istakao naš doktor Delić, kako obični građani, tako i Stručnjaci nakon tri godine pandemije korona virusa, stekli su iskustvo da prepoznaju simptome.

"To je iznemoglost, curenje nosa, kašalj, povišena temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima. Međutim, postoje ranjive grupe - starije populacije, oni koji imaju hronične nezarazne bolesti, trudnice", rekao je doktor.

"Ako povišena temperatura traje, bolesnik je nepokretan u posetelji, ako kašlje, ubrzano diše i nedostaje kiseonik apsolutno treba da se javi lekaru. Ako je to starija osoba sa težom kliničkom slikom, apsolutno da. Ako je to mlađa osoba sa lakšom kliničkom slikom, izoluje se kod kuće nekoliko dana i nikako antibiotici, zbog razvoja rezistencije", savatovao je dr Delić za kraj.

Komentari (0)
Loading