Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je u "Jutru" na TV Prva o blagotvornom dejstvu grožđa na zdravlje.
Profesor Voja kazao je i da svi prave grešku kada jedu grožđe, i otkrio koja sorta je najzdravija. Posavetovao je i da se grožđe jede pre, ili umesto doručka.
- Ovoliko pojedite, slobodno - rekao je on pokazujući na polovinu povećeg grozda u studiju.
- Ne morate posle toga ni da doručkujete ništa drugo, dobićete sve zdrave supstance - kazao je dr Voja.
- Ljudi ponekad samo malo sažvaću, pa odmah progutaju zrno, ali da bi pukla opna žvaćite ga što duže! Ispod nje nalaze se najzdravije supstance, one moraju da se oslobode i uđu u naš sistem - rekao je on.
Resveratrol, moćni antioksidans, sadrže i grožđe i jabuke, zbog čega se smatraju najzdravijim jesenjim voćem, kazao je dr Voja.
Na pijaci, i u prodavnicama, videćemo belo, crno, crvenkasto... Koja vrsta grožđa je najzdravija?
- Apsolutno je crno zdravije, ima više antiupalnih hemijskih jedinjenja. Moram da podsetim, grožđe koje se jede u decembru, polako se suši, iz njega nestaje voda pa se gricka tokom cele godine. Sušeno grožđe je ukusno, boli glava! Možete jesti i belo, ali crno je mnogo zdravije. Birajte ono sa tamnijom kožicom - savetovao je on.
Voditeljka ga je podsetila da postoje ljudi koji ne vole opnu, pa ljušte grožđe, na šta se doktor zgranuo.
- To je velika šteta, baš velika, glavne antiupalne i antikancerske supstance tako se bace - kazao je gastroenterolog.