Kada je reč o voću, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da je najzdraviji paradajz. Govoreći iz perspektive botanike, paradajz se smatra voćem, a na spisku se rangira iznad limuna, piše Mondo.
Paradajz je prepun antioksidanata, za koje se zna da pomažu u odbrani od slobodnih radikala koji izazivaju oksidativni stres i povećavaju rizik od nastanka bolesti. Šta paradajz čini toliko zdravim? Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, kategorizacija voća i povrća zasniva se na količini od 17 hranljivih sastojaka u porciji od 100 kalorija. Paradajz je niskokalorično voće, čiji je nutritivni profil sličan povrću.
Paradajz težak 60 grama sadrži samo 12 kalorija i manje od tri grama ugljenih hidrata. Takođe je bogat likopenom, koji paradajzu daje crvenu boju. "Konzumiranje paradajza i proizvoda na bazi paradajza može da pomogne u zaštiti tela, smanjujući rizik od nastanka opasnih bolesti", kaže dijetetičar Šeri Berger, pozivajući se na studiju objavljenu 2021. godine u časopisu "Food Chemistry".
Paradajz je takođe bogat vitaminima A i C, a apsorpciju likopena možete da povećate kombinovanjem paradajza sa zdravim mastima, poput maslinovog ulja. Nedostatak kalijuma u našoj ishrani uzrokuje visok krvni pritisak. Takođe, na to može da utiče i višak natrijuma, jer kalijum izbacuje natrijum iz tela. Paradajz pruža dovoljno kalijuma i snižava krvni pritisak.