Kada je reč o voću, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da je najzdraviji paradajz. Govoreći iz perspektive botanike, paradajz se smatra voćem, a na spisku se rangira iznad limuna, piše Mondo.
Paradajz je prepun antioksidanata, za koje se zna da pomažu u odbrani od slobodnih radikala koji izazivaju oksidativni stres i povećavaju rizik od nastanka bolesti. Šta paradajz čini toliko zdravim? Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, kategorizacija voća i povrća zasniva se na količini od 17 hranljivih sastojaka u porciji od 100 kalorija. Paradajz je niskokalorično voće, čiji je nutritivni profil sličan povrću.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Shutterstock
Paradajz težak 60 grama sadrži samo 12 kalorija i manje od tri grama ugljenih hidrata. Takođe je bogat likopenom, koji paradajzu daje crvenu boju. "Konzumiranje paradajza i proizvoda na bazi paradajza može da pomogne u zaštiti tela, smanjujući rizik od nastanka opasnih bolesti", kaže dijetetičar Šeri Berger, pozivajući se na studiju objavljenu 2021. godine u časopisu "Food Chemistry".
Paradajz je takođe bogat vitaminima A i C, a apsorpciju likopena možete da povećate kombinovanjem paradajza sa zdravim mastima, poput maslinovog ulja. Nedostatak kalijuma u našoj ishrani uzrokuje visok krvni pritisak. Takođe, na to može da utiče i višak natrijuma, jer kalijum izbacuje natrijum iz tela. Paradajz pruža dovoljno kalijuma i snižava krvni pritisak.