Tri vrste ulja su najgora za srce: Stručnjak upozorava - jedno svi hvale, a ne znaju od čega se sastoji

Slobodanka Ćorić Vesti 21.08.2023 19:20 0

Tajna dugovečnosti krije se u zdravlju srca

Tri vrste ulja su najgora za srce: Stručnjak upozorava - jedno svi hvale, a ne znaju od čega se sastoji

Shutterstock

Sve je više mladih koji imaju srčane probleme, a stručnjaci kažu da su za to mahom zaslužni način života i neadekvatna ishrana. Ulje je najčešće korišćen sastojak za pripremu hrane, a da li ste znali da postoje vrste koje su štetne za naše srce? Prema rečima dijetetičarke Krutiki Nanavati, tri najgore vrste ulja su palmino, kokosovo i kukuruzno.

Palmino ulje

Zasićene masti su vrlo loše za zdravlje, a nalaze se u palminom ulju. "Palmino ulje ima visok sadržaj zasićenih masti, što može da doprinese višem nivou LDL holesterola (lošeg holesterola) u našim telima. Vremenom, povećani LDL holesterol može da dovede do nakupljanja plaka u arterijama, sužavajući ih i potencijalno dovodeći do bolesti srca", pojasnila je dijetetičarka.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje možda čini čuda za vašu kosu i mnogi ga hvale, ali stručnjak kaže da ne pripremate hranu sa njim, pogotovo ako vodite računa o zdravlju srca. "Iako je kokosovo ulje hvaljeno zbog svojih zdravstvenih benefita, važno je napomenuti da ono sadrži visok nivo zasićenih masti - gotovo 82 odsto. Istraživanja su pokazala da preterana konzumacija takvih masnoća može da poveća rizik od koronarne bolesti srca podizanjem niova holesterola u krvi", rekla je dijetetičarka.

Kukuruzno ulje

"Kukuruzno ulje je bogato omega-6 masnim kiselinama, sa kojima ne treba preterivati jer mogu da uzrokuju upalu u telu i naruše odnos omega-6 i omega-3 kiselina. Veruje se da ova neravnoteža, sa dominacijom omega-6 masnih kiselina, pridonosi srčanim bolestima. Iako omega-6 masne kiseline nisu same po sebi loše, moderna ishrana ima tendenciju uključivanja previše tih masti, a premalo omega-3 masnih kiselina, što stvara nezdravu ravnotežu", zaključila je dijetetičarka.

Komentari (0)
Loading