Pre puta na letovanje počnite da jedite ovu voćku: Dr Perišić otkriva šta je dobro za "pokvaren stomak" - puno probiotika, čisti creva i zaustavlja proliv

Slobodanka Ćorić Vesti 17.08.2023 13:51 0

Koja hrana može da nam pomogne ako pokvarimo stomak na letovanju i šta da rade oni koji zbog promene klime ili ishrane dobiju zatvor? Odgovore na ova pitanja dao je gastroenterolog dr Vojislav Perišić

dr voja

Shutterstock, youtube

Koji su najbolji prirodni probiotici tokom leta, da li je tačno da probiotik može da bude od koristi za bolesti koje nemaju nikakve veze sa probavnim sistemom, koja hrana može da nam pomogne ako pokvarimo stomak na letovanju i šta da rade oni koji zbog promene klime ili ishrane dobiju zatvor? Odgovore na ova pitanja dao je gastroenterolog dr Vojislav Perišić.

"Prebiotici u hrani da, a probiotici ne, osim u kiselom kupusu. Prebiotik je hrana za probiotske bakterije i ona uvećava masu probiotskih masa u određenom opsegu. Zeleniš, voće, povrće, masline, mandarine, banane, maline, jagode, nar, breskve, kajsije, to su namirnice koje su pune prebiotika. Ko jede više te hrane, imaće više hrane za sopstvene probiotske bakterije. One će nas štititi od alergija i infekcija", rekao je dr Perišić u "Jutru" na Prvoj i upozorio na umerene doze zbog šećera koje voće sadrži:

"Možemo da se oslonimo na jabuke, maline, ribizle, kupine. Imaju malo šećera u odnosu na druge. Šećeri i prebiotici, to je zanimljiva interakcija. Šećeri su neugodni, ali mogu delimično da poboljšaju korišćenje prebiotika od strane probiotskih bakterija. Sve mora da sa uzima sa merom, jedna jabuka ujutru je dovoljna. Bobičasto voće treba da bude u sastavu. Kruška ne. Breskva ima mnogo šećera, kajsija malo. Lubenica ima dosta prebiotika, a niskokalorijska je, kao i dinja. Važno je da sve bude umereno, tri porcije voća dnevno je korisno za naše zdravlje", otkrio je gastroenterolog.

Probiotici doza

"Fransuzi rade ovako - kad idu u letovanje u Alžir ili Maroko, odmah uzimaju duplu dozu probiotika sve vreme boravka. Ako bakterija uđe, može da bude ubijena. Ne može da napravi infekciju. Jedan dan pre puta treba popiti, to je sasvim dovoljno, tokom boravka i tri ili četiri dana posle odmora. Ukoliko vam na letovanju zatreba probiotik, znajte da je banana puna probiotika. Jabuka je odlična za one koji imaju proliv. Šargarepa je takođe puna probiotika", objasnio je dr Vojislav Perišić.

Komentari (0)
Loading