IMA VIŠE VITAMINA C OD LIMUNA Žute, zelene ili crvene, evo koja paprika je najzdravija

Slobodanka Ćorić Vesti 04.08.2023 19:32 0

Različiti način uzgoja razlog različite cene. Zelene paprike za razliku od osalih imaju zantno nižu cenu jer se najranije beru

paprika

Shutterstock

Paprika spada među najzdravije namirnice na svetu jer su bogate brojnim hranljivim sastojcima i mineralima, kao što su vitamina C,A i E. 

Naime, zelene su ubrane prve, žute su dobile još malo vremena za dozrevanje, a crvene su potpuno zrele. Zbog toga im se i ukus razlikuje pa se zelene obično svežije,s očnije i blago gorke, dok, dok su crvene dosta slađe u odnosu na ostale.

Razlika u dužini dozrevanja utiče i na nutritivni sastav: crvene su dvostruko bogatije vitaminima od zelenih te imaju skoro devet puta više beta-karotena. Baš je različiti način uzgoja razlog različite cene. Zelene paprike za razliku od osalih imaju zantno nižu cenu jer se najranije beru, žute su nešto skuplje, a crvene, jer je u njihov uzgoj utrošeno najviše rada, vode i ostalih faktora, su po pravilu najskuplje.

Osim toga, bogata je i karotenoidom zeaksantinom koji je izuzetno važan za zdravlje očiju.

Paprika ima više vitamina C od limuna

Paprika sadrži oko 300 miligrama vitamina C, čak više od limuna ili pomorandže! Upravo zbog toga je pre puno godina lečila skorbut- bolest koja nastaje usled dugotrajnog nedostatka vitamina C.

Osim toga, paprike pomažu u borbi sa viškom kilograma. Imaju oko 50 kalorija, malo masnoće i ugljenih hidrata, te puno vode. Takođe, bogate su i magnezijum, gvožđem, kalijumom, kalcijumom i beta-karotenom.

Crvena, zelena i žuta- koja je najzdravija?

Sve dobrobiti paprike: Neverovatna moć oporavka celog tela!

Razlikuju se po vremenu zrenja. Naime, zelene paprike se beru dok su jako mlade i imaju pomalo gorkast ukus.

Žute paprike se beru srednje zrele , dok crvene paprike zahtevaju da budu zrele još oko mesec dana.

Zbog najveće doze vitamina C, kao i dosta sekundarnih ulja, crvene paprike su najzdravije.

Komentari (0)
Loading