Paprika spada među najzdravije namirnice na svetu jer su bogate brojnim hranljivim sastojcima i mineralima, kao što su vitamina C,A i E.
Naime, zelene su ubrane prve, žute su dobile još malo vremena za dozrevanje, a crvene su potpuno zrele. Zbog toga im se i ukus razlikuje pa se zelene obično svežije,s očnije i blago gorke, dok, dok su crvene dosta slađe u odnosu na ostale.
Razlika u dužini dozrevanja utiče i na nutritivni sastav: crvene su dvostruko bogatije vitaminima od zelenih te imaju skoro devet puta više beta-karotena. Baš je različiti način uzgoja razlog različite cene. Zelene paprike za razliku od osalih imaju zantno nižu cenu jer se najranije beru, žute su nešto skuplje, a crvene, jer je u njihov uzgoj utrošeno najviše rada, vode i ostalih faktora, su po pravilu najskuplje.
Osim toga, bogata je i karotenoidom zeaksantinom koji je izuzetno važan za zdravlje očiju.
Paprika ima više vitamina C od limuna
Paprika sadrži oko 300 miligrama vitamina C, čak više od limuna ili pomorandže! Upravo zbog toga je pre puno godina lečila skorbut- bolest koja nastaje usled dugotrajnog nedostatka vitamina C.
Osim toga, paprike pomažu u borbi sa viškom kilograma. Imaju oko 50 kalorija, malo masnoće i ugljenih hidrata, te puno vode. Takođe, bogate su i magnezijum, gvožđem, kalijumom, kalcijumom i beta-karotenom.
Crvena, zelena i žuta- koja je najzdravija?
Sve dobrobiti paprike: Neverovatna moć oporavka celog tela!
Razlikuju se po vremenu zrenja. Naime, zelene paprike se beru dok su jako mlade i imaju pomalo gorkast ukus.
Žute paprike se beru srednje zrele , dok crvene paprike zahtevaju da budu zrele još oko mesec dana.
Zbog najveće doze vitamina C, kao i dosta sekundarnih ulja, crvene paprike su najzdravije.