Muče vas noćni grčevi: Uopšte nije bezazleno, organizam vas upozorava na nešto jako opasno

Slobodanka Ćorić Vesti 01.08.2023 10:37 0

Garisonovo istraživanje je pokazalo da su noćni grčevi češći u letnjim mesecima nego u zimskim. Iako to nije opšte pravilo, on tvrdi da je prema njegovom istraživanju učestalost noćnih grčeva u nogama veća u julu nego u januaru

Muče vas noćni grčevi: Uopšte nije bezazleno, organizam vas upozorava na nešto jako opasno

Shutterstock


Mišićni grčevi se javljaju iznenada i predstavljaju zatezanje mišića nakon buđenja ili nakon uspavljivanja. Takođe, svaka fizička aktivnost može izazvati grčeve. Nedostatak tečnosti je glavni uzrok grčeva u mišićima. Pirsing i intenzivan bol najčešće se javlja u nogama, mada se može javiti i na drugim delovima tela.

Ovo stanje traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Noćni grč mišića nastaje odmah pri uspavljivanju ili ujutru posle buđenja, a najčešće je posledica slabe cirkulacije, mada se javlja i kada je telesna temperatura niža od uobičajene.

Ako vas bolan grč u nogama probudi usred noći, niste sami. Prema studiji iz 2012. objavljenoj u časopisu „American Famili Phisician”, čak 60 odsto ljudi bar jednom u životu doživi ovo bolno iskustvo, a studija iz 2017. godine pokazala je da je ova pojava češća kod osoba starijih od pedeset godina. godina star. Iako je ova bolest široko rasprostranjena, njeni uzroci nisu sasvim jasni.

"Naći ćete mnogo različitih mišljenja, ali jednostavna istina je da niko zaista ne zna zašto se grčevi u nogama javljaju noću“, kaže Scott Garrison, MD. sc., vanredni profesor porodične medicine na Univerzitetu Alberta koji je objavio više studija o noćnim grčevima u nogama.

Neki naučnici smatraju da je uzrok u savremenom načinu života: "Dok su naši preci provodili dosta vremena u sakupljanju plodova, znači u čučećim i polučučnjavim položajima, savremeni način života uglavnom ne uključuje takve pokrete koji su važni za istezanje mišića i dolazi do grčeva“.

Druga grupa stručnjaka smatra da su noge, dok leže na krevetu, često u plantarnoj fleksiji (fleksirani skočni zglob – povećan ugao između leđne površine stopala i prednjeg dela potkolenice), što skraćuje mišiće. Kada se stopalo dugo odmara u ovom položaju, čak i mali pokret može izazvati grč.

Garisonovo istraživanje je pokazalo da su noćni grčevi češći u letnjim mesecima nego u zimskim. Iako to nije opšte pravilo, on tvrdi da je prema njegovom istraživanju učestalost noćnih grčeva u nogama veća u julu nego u januaru.

Na pitanje zašto je to tako, on objašnjava: "Važno je shvatiti da su grčevi mišića uzrokovani nervnim problemima, a ne mišićnim poremećajima. Elektromiogramski testovi su pokazali da nervi koji idu od kičme do mišića lista pokreću ove grčeve nervni sistem se leti brže regeneriše zbog veće količine vitamina D koju dobija, a to je mogući uzrok češće pojave grčeva u letnjem periodu.

Neki od mogućih uzroka su povećana fizička aktivnost koja dovodi do znojenja, što može izazvati blagi oblik dehidracije i biti okidač za grčeve mišića. Značajan uticaj imaju i ishrana, razni lekovi, količina kretanja."

Drugi mogući uzroci grčeva mišića: 

  • dugo stajanje
  • diuretici
  • manjak kalcijuma i magnezijuma
  • lekovi za astmu
  • trudnoća
  • dijabetes
  • hipertenzija
  • artritis
  • bolesti respiratornog sistema
  • depresija

 Da bi se izbegli grčevi, potrebno je u ishranu uneti dovoljne količine magnezijuma koji se nalazi u pasulju, orašastim plodovima, integralnim žitaricama i lisnatom zelenom povrću.

Ali još jedna od Garisonovih studija otkrila je da uzimanje magnezijuma nije pomoglo starijim osobama sa grčevima. Da biste izbegli grčeve, savetuje se da pijete dovoljno vode tokom dana, a jedna mala studija je pokazala da uzimanje vitamina B takođe može pomoći, piše Prevention.com.

Dr. Garison preporučuje istezanje u vreme grča, a ako je grč ispod kolena ili u stopalu, onda savetuje stajanje na bolnu nogu.

Evo nekoliko metoda koje će vam pomoći da zaustavite grčeve mišića:

– Postavljanje zagrejane obloge na mišić

– Pijte puno tečnosti 

Ako imate grč, možete pokušati sledeće:

– Istezanje mišića

– Hodanje ili treskanje nogama
 

Komentari (0)
Loading