Posle 20 godina istraživanja otkrivena namirnica koja usporava starenje: Srbi je obožavaju i dostupna je svuda

Izvor: Marina Đurđević Vesti 10.07.2023 12:03 0

U koliko želite da imate dug, zdrav i aktivan život, u vaš jelovnik uvrstite orahe.

Posle 20 godina istraživanja otkrivena namirnica koja usporava starenje: Srbi je obožavaju i dostupna je svuda

Shutterstock

U koliko želite da imate dug, zdrav i aktivan život, u vaš jelovnik uvrstite orahe.

Studija koja pokriva višedecenijska istraživanja izveštava da ljudi koji jedu orahe redovno imaju veću verovatnoću da budu fizički aktivni, da jedu zdravo i da imaju manji rizik od srčanih oboljenja kako stare.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Naučnici sa Škole javnog zdravlja Univerziteta u Minesoti smatraju da je to zbog hranljivih sastojaka orašastih plodova i njihovog efekta za naše opšte zdravlje. Oni su pratili 3.023 muškaraca i žena tokom dvadeset godina i upoređivali njihovo zdravlje sa načinom ishrane.

Orasi su jedini koji su odličan izvor omega-3 alfa-linolenske kiseline na biljnoj bazi, za koju se pokazalo da utiče na zdravlje srca i mozga, kao i na usporavanje procesa starenja. Samo jedna šaka oraha ima impresivan niz hranljivih sastojaka koji povoljno utiču na opšte zdravlje.

Sastoje se od četiri grama proteina, dva grama vlakana i magnezijuma (45 miligrama). Oni takođe pružaju brojne antioksidante, uključujući polifenole.

„Izgleda da oni koji jedu orahe imaju jedinstven fenotip tela koji sa sobom nosi i druge pozitivne uticaje na zdravlje, kao što je bolji kvalitet ishrane, posebno ako su jeli  orahe od malih nogu pa  do srednjeg odraslog doba“, kaže profesor epidemiologije i zdravlja na Školi javnog zdravlja Univerziteta u Minesoti, dr Lin M. Stefen.

Konzumenti oraha su pokazali značajno niže koncentracije glukoze u krvi od onih koji ih ne.jedu. Takođe odličnu

Studija je objavljena u Nutrition Metabolism and Cardiovascular Diseases.

Komentari (0)
Loading