Stopala otkrivaju visok holesterol: Dobro ih pogledajte, ako primetite ovu promenu, obratite se lekaru

Vesti 09.07.2023 10:00 0

Niko nije imun na porast lošeg holesterola u organizmu

stopala

Shutterstock

Do njegovog porasta mogu da dovedu različite stvari, ali najčešće je u pitanju generalno nezdrav način života.

Previše začinjena i masna hrana, manjak aktivnosti, pušenje, previše alkohola i gojaznost, najčešći su uzročnici rasta holesterola, koji može biti i opasan po život.

Visok nivo holesterola može da dovede do ozbiljnih problema u kardivaskularnom sistemu. Sam povišeni holesterol retko kad pokazuje nekakve simptome, zbog čega je neophodno da se kontroliše.

Neke od simptoma povišenog holesterola, možete uočiti i na svojim stopalima. Recimo, krhki i lomljivi nokti koji sporo rastu, mogu da budu znak povišenog holesterola. Krhki nokti mogu da ukazuju i na manjak kalcijuma i drugih hranjivih materija u organizmu.

Grčevi i utrnulost u stopalima i nogama, mogu takođe da vam kažu da nešto nije u redu sa vašim kardiovaskularnim sistemom. Kod perifernih vaskularnih bolesti (PVD), krvni sudovi se sužavaju ili se začepe, što ograničava protok krvi do stopala.

Periferne kardiovaskularne bolesti mogu da uspore i rast dlaka na nogama. Ne treba da zanemarite ni promene na koži.  Ukoliko ona dobije neuobičajenu crvenkasto plavu ili bledu boju, moguće je da je u pitanju problem sa kardiovaskularnim sistemom.

Komentari (0)
Loading