Istina o sodi bikarboni: Mnogi je uzimaju kod bolova u želucu, a ne znaju šta radi organizmu

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 08.07.2023 10:23 1

Ceo svet prvo jede salatu pa jela a mi nažalost ne koristimo dovoljno te hrane koju imamo tokom cele godine

soda bikarbona

Shutterstock

Nutricionista Milka Raičević i gastroenterolog prof. Dr Vojislav Perišić u Jutarnjem programu su govorili o zdravom povrću i namirnicama koje treba izbegavati. Tema razgovora bio je gastritis, a nakon što su objasnili koji čaj ne pomaže kod ove tegobe, dr Voja je upozorio i na sodu bikarbonu koju ljudi sami piju.

"To je stari trik, pojedeš nešto i ne voliš, pa uzmeš tabletu antacida. Ako ti je bolje posle 45 minuta, to je kiselina. Kakva soda bikarbona, čoveče?! Neutrališe kiselinu za pola. sat, i gotovo, ne Morate da pijete lekove koji imaju produženo dejstvo, soda bikarbona je princip – drži vodu dok majstori odu“, rekao je dr Voja. Raičevića se složila i rekla da treba paziti na stomak i unositi dosta vlakana koja ga prirodno jačaju i štite od iritacija.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

"Vlakna štite naš stomak, a pečurke bih izbacila. Teško ih je prevariti, a retko ko ih toleriše. Kao i luk. Sve zavisi kako se priprema", rekla je ona i dala savete za pripremu luka.

"Stavite isečen luk u vodu, sačekajte da se sumporni miris rasprši, pa tek onda dodajte u jelo i neće vam smetati. Toliko vam je vrsta luka, pa sremuš koji nikome ne smeta.. .U kombinaciji sa sirom ili kajmakom neutralisaće problem. Ceo svet prvo jede salatu pa jela a mi nažalost ne koristimo dovoljno te hrane koju imamo tokom cele godine.Sirovi kupus je najjeftiniji i veoma zdrava hrana, baš kao i šargarepa.Treba je jesti svežu, a ne bacati u supu, kada „ako se kuva, telo može da koristi manje zdravih sastojaka iz nje“, rekla je ona.

"Luk je hranljiv, ima kvercetina, to je božja hrana. Moja pokojna majka ga je prepolovila, da pocrni na šporetu, pa ga je stavila u čorbu, znala je kako je zdrav", dr. Perišić se složio.
 

img
30. 04. 2025 14:21

Restoran sa najlepšom baštom u Beogradu

img
06. 05. 2025 10:18

КРЕМЉ ОБЈАВИО: Путин ће 9. маја одржати билатералне разговоре са Вучићем

img
06. 05. 2025 10:19

Vučić uputio čestitku pripadnicima Garde Vojske Srbije; "Simbol tradicije"

img
24. 04. 2025 14:02

Rezervišite na vreme svoj odmor na Egipatskim Maldivima! Uz Uskršnju akciju -10% popusta! Viša klasa putovanja

img
06. 05. 2025 06:37

TRAMPOV KABINET NIJE ODBIO VUČIĆEV DOLAZAK! Portparolka Bele kuće se hitno oglasila: "To su lažne vesti"

img
06. 05. 2025 06:37

Brnabić o uvredama na račun Vučića: Nepatvorena mržnja prema jednom čoveku, želje i nadanja da će umreti

img
27. 04. 2025 16:59

Imovinsko osiguranje - ključ zaštite u neizvesnim vremenima

img
21. 04. 2025 08:54

Najpopularnija banja u Srbiji krcata za Uskrs

img
04. 04. 2025 14:20

Spinback ti donosi besplatne spinove svakog dana!

Komentari (1)
MilanI
08.07.2023 11:05

Znaci li to da je tvoja majka strucnija od tebe, jer je preferirala luk, ili je tvoja diploma zasnovana na njenoj filozofiji. Luk je sigurno zdrav za odredjenu populaciju, ali stomacne tegobe mogu izazvati kontra efekat. Imao sam prijatelja kome su lekari preporucili koriscenje crnog luka na gladan stomak, kao lek za cir. Ne da ga nije izlecio, vec sam ga svaku noc nalazio pored ograde kako cuci i stenje. Toliko o Vasem znanju. Svak prica sto mu padne na pamet.