ŠTA JESTI I PITI TOKOM VRELIH DANA Doktorka otkriva koja voda najbolje rashladi, a iznenadiće vas šta kaže za meso

Slobodanka Ćorić Vesti 07.07.2023 09:40 0

Treba ograničiti količinu unošenja voća, najbolje je koristiti lubenicu i dinju, mogu da nas rashlade i ne mogu puno da se pojedu - rekla je dr Stanković

dr Veroslava Stanković

Printscreen/Youtube

Izbegavajte previše hladnu tečnost u toku leta, istakla je za Pink specijalista ishrane dr Veroslava Stanković.

Dr Stanković je rekla da u toku letnjih meseci trebamo da rashlađujemo malo naš organizam i da nadoknađujemo minerale koje gubimo putem znoja.

- Ono što je značajno jeste da ne treba da pijemo hladne tečnosti, jer na taj način mi stvaramo unutrašnju temperaturu pa onda bude još gore. Treba unosili tečnost koja nije puno hladna, ali i hranu koja sadrži dosta tečnosti, kao što su voće ili povrće - rekla je dr Stanković.

Kako kaže, voda treba da bude na sobnoj temperaturi, ali pošto je to u letnjim mesecima jako teško, ona može da bude malo rashlađena, dodaje da noviji podaci govore da tri litre vode treba piti na dan u toku cele godine.

- Mnogo hladna voda neće moći da nam utoli žeđ. U letnjim mesecima može da se koristi malo oligomineralne vode kako bi nadoknadili ono što gubimo - rekla je ona.

Ističe da je dobro jesti krastavac i salate koje su bogate vodom, takođe, kaže da može jesti i voće, ali ne treba preterivati sa ugljenim hidratima.

- Treba ograničiti količinu unošenja voća, najbolje je koristiti lubenicu i dinju, mogu da nas rashlade i ne mogu puno da se pojedu - rekla je dr Stanković.

Kada su slatkiši u pitanju, leti se uglavnom jedu sladoledi, dodaje da mogu umereno da se koriste.

- Kada je meso u pitanju, njega treba unositi u umerenim količinama, tu imamo sve što nam je potrebno za funkcionisanje, treba ga unositi, najviše teletinu, piletinu i ćuretinu - rekla je dr Stanković.

Komentari (0)
Loading