Ako koristite svinjsku mast, ovo morate da znate: Evo kako zaista utiče na telo i celokupno zdravlje

Slobodanka Ćorić Vesti 03.07.2023 06:42 1

„Lično mislim da je to bio model manipulacije. Masti su jako zdrave, pojedine masne kiseline masti imaju antiinfektivno dejstvo. One se privijaju i na rane“, istakao je prof. dr Vojislav Perišić

dr Veroslava Stanković

Printscreen/Youtube

Da li je mast zdrava i jeftinija? Da li se svinjske masti razlikuju i da li organizam treba postepeno navikavati na mast, ako je do sada nismo koristili?

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog, istakao je da se nekada koristila samo mast, a kasnije je industrija donela upotrebu različitih ulja na tržištu. Isto tako je tehnički ženama olakšavala pripremanje obroka.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

„Lično mislim da je to bio model manipulacije. Masti su jako zdrave, pojedine masne kiseline masti imaju antiinfektivno dejstvo. One se privijaju i na rane“, istakao je prof. dr Vojislav Perišić.

Kako je istakla dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane, sredinom osamdesetih godina krenula je kampanja protiv masti, ali ljudi u svetu i dalje umiru od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, što znači da nije poenta u mastima. Kada se pogleda sastav masti na sobnoj temperaturi, one su polužitke, sadrže neke nezasićene masne kiseline. Oko 48 odsto sadržaja su nezasićene masne kiseline iste one koje sadrži i maslinovo ulje. Takođe sadrže i 11 odsto polinezasićenih masnih kiselina u kombinaciji omega-3 i omega-6 masnih kiselina.

„Zasićene masne kiseline su neophodne u našoj ishrani zbog centralnog nervnog sistema i ćelijskih membrana. Masti imaju tačku dimljenja na 190°C, a ulja na 270°C. Masti na toploti ne stvaraju slobodne radikale i transmasne kiseline. Svinjska mast sadrži i ogromnu količinu vitamina D, ako se svinja hrani napolju, pa tako jedna kašika svinjske masti sadrži 1.000 internacionalnih jedinica vitamina D“, rekla je dr Veroslava Stanković.

„Vitamin D je antiinfektivni i antiautoimuni vitamin. On se nalazi u svim suplementima koje koristim u lečenju svojih pacijenata. Svinjska mast je zdrava i neophodna u ishrani, bolja je od lososa. Većina lososa koji se kupuje u svetu je ‘veštak’. Samo losos sa Aljaske je pravi i skuplji. Losos se gaji u bazenima i veštački se hrani”, istakao je prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog.

Komentari (1)
Loading
V.A.Lucky
05.07.2023 08:16

И,свињска маст је за људе?!