Odgovorio je na pitanje zašto jedemo više kada je zima i da li je taj osećaj gladi stvaran?
- Naše kalorijske potrebe se povećavaju zimi, koliko ćemo više uneti zavisi, moramo paziti da se hranom ne pregrejemo. Pije se ujutru i rakija, i to vruća u Šumadiji, i ne samo tamo. A onda pregrejemo organizam. Ako se čovek bavi fizičkom aktivnošću, ako će sagoreti mnogo kalorija, onda u redu, ali oni koji sede u kancelariji, oni baš i neće potrošiti sve što su uneli - objasnio je.
- Kalorijska ekspanditura mora biti prilagođena potrebi, a ne onome što mi mislimo da će da nam prija. Postoje hormoni koji regulišu glad, grelin i leptin, grelin je vezan za osećaj punoće želuca. Ne za unos kalorija. Ako mi napunimo želudac niskokaloričnom hranom, grelin šalje signal da smo prezasićeni. Ne smemo da napunimo želudac jakom hranom pa da onda to sagorevamo ili ne, bolje da to bude hrana bogata vlaknima - rekao je on.
Osobe koje nisu unele dovoljno hrane biće ne samo gladne, već i "smrznute", kazao je.
- Ako neko ne jede ništa, biće mu stalno hladno. Pa vi nemate energiju da suplementirate tkiva, ne generišete toplotu. I obrnuto, ako vam je hladno, moguće je da ste gladni. Gladnom čoveku je naravno hladno, pa on je zamrznut - rekao je gastroenterolog.
Da li bi tokom zime trebalo uneti više kalorija nego inače, kolika je preporučena količina? I da li bi "veći" deo kalorijskog unosa trebalo da bude za doručak?
- Potpuno ste u pravu, sada kažu, doručak je glavni obrok dana. Mora da donese kalorije i energiju za ceo dan. Preporučuju 1.200 kalorija za doručak! Onima koji gladuju to je unos za ceo dan, 1.600 do 1.800 je optimalno za odrasle - rekao je on.
- Pojedite jak doručak, jedno jaje obavezno. Unećete malo kalorija, ali kvalitetne 'cigle' organizma, lipide i proteine. Pa jedno parče hleba sa maslacem, slanina, punomasno mleko i punomasni sir. Apsolutno sve to pojedite, to je odličan visokokalorijski doručak - savetovao je doktor koji je ranije objasnio kako prepoznati "lažni" sir na pijaci.
Ako ipak pazite na kalorije, doktor savetuje da osećaj sitosti zadovoljite "do 50 odsto" voćem.
- Pre svega mandarina, ona reguliše stolicu par ekselans, a odlična je za sitost. Pojedite dve mandarine, kompot od dunje, neka to bude recimo potaž od bundeve. To su niskokalorijske, ali site namirnice. Bananu nemojte, ona ima mnogo kalorija, mi time hranimo ljude posle operacije, pomešamo bananu s mlekom da bi dobili kalorije kada ne mogu da jedu - rekao je doktor.