Tri NAMIRNICE mogu da izazovu smrtonosnu bolest: Na jednu nikada ne biste pomislili, mnogi od nas je konzumiraju SVAKODNEVNO

Izvor: Ž. T. Vesti 22.04.2023 15:45 0

Vaša uobičajena ishrana može da bude faktor razvoja opasna bolesti

Tri NAMIRNICE mogu da izazovu smrtonosnu bolest: Na jednu nikada ne biste pomislili, mnogi od nas je konzumiraju SVAKODNEVNO

Shutterstock

Beli pirinač, hleb i prerađeno meso su namirnice koje će najverovatnije izazvati tihog ubicu, bolest poznatu kao dijabetes tipa dva, rekli su američki istraživači, prenosi The Sun.

Oni su posmatrali navike u ishrani ljudi u 184 različite zemlje kako bi videli kako hrana utiče na njihovo zdravlje. One nacionalnosti koje su obično jele više rafinisanih ugljenih hidrata - poput belog hleba, testa za picu, testenina - koje sadrže šećer i nemaju vlakna i hranljive materije, imale su mnogo veću stopu rizika  da razviju dijabetes tip 2.

Autor studije, profesor Dariush Mozaffarian za ishranu na Univerzitetu Tufts, objasnio je: „Naša studija sugeriše da je loš kvalitet ugljenih hidrata vodeći pokretač dijabetesa tipa 2 koji se može pripisati ishrani širom sveta. Ljudi takođe jedu previše crvenog i prerađenog mesa, poput slanine, kobasica, salama i slično, kaže studija.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike


Te tri namirnice su glavni pokretači više od 14 miliona novih slučajeva dijabetesa tipa 2 u 2018. godini, prema studiji koja je objavljena u ponedeljak u časopisu Nature Medicine. Stručnjaci su procenili da je sedam od svakih deset slučajeva dijabetesa tipa 2 širom sveta u 2018. bilo povezano sa lošim izborom hrane.

Takođe su otkrili da je jedenje previše nezdrave hrane više pokretač dijabetesa tipa 2 na globalnom nivou nego nedostatak zdrave hrane - posebno važi za muškarce u poređenju sa ženama.

Preko 60 odsto ukupnih globalnih slučajeva bolesti koje se mogu pripisati ishrani nastalo je zbog prekomernog unosa samo pet štetnih navika u ishrani: jedenje previše rafinisanog pirinča, pšenice i krompira; previše prerađenog i neprerađenog crvenog mesa.

Konzumiranje previše zaslađenih napitaka i voćnih sokova je još jedan faktor koji doprinosi, ali u nešto manjoj meri od loših ugljenih hidrata i crvenog mesa. Ljudi u Poljskoj i Rusiji, gde dijeta uključuje puno krompira i crvenog i prerađenog mesa, imali su najveći procenat novih slučajeva dijabetesa tipa 2 koji su povezani sa ishranom. Latinska Amerika i Karibi - posebno u Kolumbiji i Meksiku - takođe su imali veliki broj slučajeva, za koje istraživači kažu da bi se mogli svesti na oslanjanje na slatka pića, prerađeno meso i mali unos celih žitarica.

Šta je dijabetes? 

Dijabetes je ozbiljno stanje koje se javlja kada je nivo glukoze u vašem telu previsok.

Na koje znakove treba obratiti pažnju kod dijabetesa?

Prema NHS-u, uobičajeni znaci da možda imate dijabetes uključuju:

  • često idete u toalet, posebno noću
  • stalno ste žedni
  • neuobičajen umor 
  • gubitak težine bez pokušaja
  • genitalni svrab ili drozd
  • posekotine i rane za koje je potrebno duže da zarastu
  • zamagljen vid

Simptomi su uzrokovani visokim nivoom glukoze koji ostaje u krvi, gde se ne može koristiti kao energija. Ovi znaci su uobičajeni i kod dece i kod odraslih.
 

BONUS VIDEO

Komentari (0)