Doktor upozorio novopečene roditelje: Davanje vode BEBI može da bude opasno, evo i zašto

Vesti 22.04.2023 10:46 0

Davanje vode novorođenim bebama ne samo da nije preporučljivo, nego može da bude i smrtonosno

beba

Shutterstock

Doktor NHS-a i zvezda TikTok-a, dr Karan Raj, koristio je aplikaciju društvenih medija da odvrati roditelje i staratelje da počine opasan gaf.

Hirurg je snimio snimak nekoga ko je tek saznao da je davanje vode mališanima veliko ne.

 „Ako imate malu bebu ili je očekujete – ili čak poznajete nekoga ko će se ostavriti uskoro u ulozi roditelja – nemojte im davati vodu da piju dok ne napune šest meseci jer bi to moglo biti fatalno“, rekao je dr Raj.

On je objasnio da su bubrezi novorođenih beba otprilike upola manji - od odraslih i da nisu dovoljno zreli da pravilno filtriraju običnu vodu. "Ovo ostavlja bebu podložnom trovanju vodom", rekao je doktor.


Višak vode kojim hranite bebu vratiće se u njen krvotok i razblažiti sadržaj soli u krvi. Ovo je poznato kao hiponatremija, što znači da neko ima preterano nizak nivo natrijuma.

Iako ovo ne zvuči posebno alarmantno, hiponatremija može izazvati zdravstvene komplikacije kod malih beba. „To može izazvati razne vrste pustošenja od oticanja mozga, napada, pa čak i smrti“, rekao je dr Raj.

Da bi se to desilo odrasloj osobi, trebalo bi da popije nekoliko litara vode u kratkom vremenskom periodu. „Ali za bebu je potrebno samo malo“, nastavio je doktor. "Ali ne brinite - sve njihove potrebe za hidratacijom mogu da se zadovolje majčinim mlekom ili adaptiranim mlekom.

" Kapacitet stomaka beba mlađih od šest meseci je takođe mali, dodao je dr Raj. "Njihovo pražnjenje želuca je sporije, tako da se vrlo brzo pune", objasnio je on. Ako dozvolite malom detetu da pije vodu, ono će biti previše sito da bi pilo mleko, što će dovesti do nedostatka energije i hranljivih materija.

Smernice NHS ponavljaju savet dr Raja. Roditeljima se savetuje da izbegavaju da dojenim bebama daju vodu pre nego što napune šest meseci i radije da sačekaju dok ne počnu da jedu čvrstu hranu. „To je zato što se sastav majčinog mleka menja kako bi zadovoljio potrebe bebe, uključujući vodu koja je komponenta majčinog mleka“, navodi NHS. Majke koje doje mogu primetiti da njihova beba želi da se malo i često hrani kada postane vruće - a NHS savetuje mamama da piju više tečnosti nego obično tokom vrućeg vremena.

Što se tiče beba hranjenih formulom mlađih od šest meseci, NHS kaže da roditelji ne bi trebalo da im daju vodu rutinski. Ali možda će im trebati male količine dodatne vode između hranjenja tokom vrućeg vremena. Nikada im ne treba davati vodu iz česme jer nije sterilna, upozorava se. Umesto toga, prvo prokuvajte vodu i ostavite da se ohladi, pre nego što ga date svom detetu. Takođe treba izbegavati flaširanu vodu jer može da sadrži previše soli ili sulfata.

BONUS VIDEO


 

 

Komentari (0)
Loading