Štiti srce, snižava holesterol i topi kilograme: Namirnica koja košta samo 60 dinara

Vesti 29.03.2023 19:30 0

Jeftina i zdrava namirnica koja pruža mnogobrojne benefite

Štiti srce, snižava holesterol i topi kilograme: Namirnica koja košta samo 60 dinara

Shutterstock

 

Kako se brinemo o našem telu tokom života može uticati na naše zdravlje. Iako neki faktori poput genetike nisu pod našom kontrolom, ono što jedemo je nešto što možemo kontrolisati, a dobra ishrana je ključ za održavanje zdravog tela.

Uključivanje jedne kašike lanenog semena u vašu svakodnevnu ishranu može doneti brojne pozitivne efekte na vaš organizam.

Ovo seme je izuzetno bogato zdravim mastima i drugim hranljivim materijama koje mogu koristiti vašem telu. Starijim osobama se preporučuje da konzumiraju četiri do pet porcija orašastih plodova i semenki nedeljno, a laneno seme je jedna od njih. Laneno seme takođe sadrži fitonutrijente, lignane, tokoferole i ferulnu kiselinu koji imaju antioksidativna svojstva i mogu biti korisni u prevenciji nekih bolesti.

„Ovi antioksidansi smanjuju rizik od hroničnih bolesti koje su tipično povezane sa starenjem, kao što su rak, bolesti srca, moždani udar, dijabetes i bolest bubrega“, kaže dr Dana Elis Hunes sa UCLA, za LiveStroger.

Laneno seme je bogato omega-3 masnim kiselinama, koje su neophodne za zdravo starenje, prema Harvard T.H. Chan školi javnog zdravlja.

„Omega-3 su korisne za zdravlje srca i imaju antiinflamatorni efekat, što je neophodno za zdravo starenje“, kaže dr Hunes.

Povrh svega, lignani u lanenom semenu su povezani sa snižavanjem holesterola i krvnog pritiska, prema Američkom udruženju za srce.

Štaviše, prema pisanju Healthline, čak 45 velikih naučnih studija koji su izveli iranski naučnici pokazale su da suplementacija lanenim semenom ima za rezultat značajno smanjenje telesne težine, pad indeksa telesne mase i manje masnih naslaga u predelu stomaka.

I kao što vidite, laneno seme je veoma korisno za zdravlje, a još jedna dobra stvar vezana za ovu namirnicu jesto njena cena – 100 grama košta 60 dinara.

Komentari (0)
Loading