Ove promene nikako ne smete da ignorišete: Deluju bezazleno, ali mogu da budu simptomi ozbiljnih bolesti

Vesti 28.03.2023 17:00 0

Većina stvari koja se dešava u organizmu se u manjoj ili većoj meri manifestuje i preko kože

Ove promene nikako ne smete da ignorišete: Deluju bezazleno, ali mogu da budu simptomi ozbiljnih bolesti

Najžena

Telo ima svoje načine da nas upozori da nešto nije u redu, a jedan od načina su i razne iritacije, osipi ili crvenila na koži.

Naravno, to ne znači da morate da paničite kada vidite najmanju bubuljicu, ali isto tako je pogrešno i potpuno ignorisati ove promene.

Na ove stvari je dobro da obratite pažnju:

1. Koža je dobila žućkastu nijansu – treba hitno pregledati jetru i žučnu kesu, jer je možda došlo do zastoja u lučenju žuči i do upalnih procesa.

2. Koža je mlečno bleda – moguća su dva problema. Kao prvo, anemija zbog nedostatka gvožđa. Kao drugo, narušeno disanje zbog bolesti pluća i bronhija. Poželjno je dati krv i zakazati fluorografisanje.

3. Opšte bledilo s plavičastom nijansom, naročito noktiju i trougla oko nosa i usta – reč je o očiglednom signalu da postoje problemi sa srcem. Treba napraviti EKG i pregled srca pod opterećenjem.

4. “Mermerna” koža (bleda sa sivkastim žilicama) govori o krhkim krvnim sudovima i kapilarima i nedostatku vitamina C i E u organizmu.

5. Uvela, opuštena koža je spoljašnji simptom hroničnih iscrpljujućih bolesti (dijabetesa, endokrinih poremećaja itd.).

6. Masna koža može biti simptom hiperfunkcije lojnih žlezda ili poremećaja u razmeni lipida (masti). Treba ispitati sistem organa za varenje i dati krv na podrobnu analizu.

8. Pojava krupnog osipa po licu i telu ukazuje na tegobe sa želucem ili crevima, češće želucem, što je simptom intoksikacije, ili na hiperandrogeniju, to jest višak muških hormona.

9. Suva koža s bledožutom nijansom – može biti simptom poremećaja varenja (hronični gastritis, čir na želucu ili 12-palačnom crevu). Preporučuje se gastroskopija.

10. Bleda, perutava, pomalo otečena koža, posebno na licu i listovima, signalizira probleme sa bubrezima i ukazuje na tegobe organa za izlučivanje. Treba dati mokraću na analizu, uraditi biohemijski nalaz krvi i ultrazvuk karlice.

Na kraju, ukoliko primetite neku od ovih promena, najbolje je da se konsultujete sa svojim lekarom.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading