Evo kako da prepoznate ANEMIJU: Jedan od PRVIH simptoma je umor

Vesti 16.03.2023 22:00 0

Nivo gvožđa u telu može opasti kao posledica gubitka krvi, koji može biti akutan ili hroničan

spavanje

Shutterstock

Anemija je stanje koje podrazumeva nedostatak crvenih krvnih zrnaca i njenih gradivnih elemenata, odnosno hemoglobina u krvi.

Glavni uzrok anemije je nedostatak gvožđa koji je od funkcionalne važnosti za organizam.

Takođe, uzroci nedostatka gvožđa mogu biti loša ishrana, intenzivna fizička aktivnost, poremećaji digestivnog sistema (kao što je Kronova bolest) ili korišćenje određenih lekova.

Činjenica je da mnogi ljudi ne mogu na vreme da otkriju da je reč o anemiji, što može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema. Pritom, simptomi anemije su vrlo neprijatni i mogu ometati svakodnevnicu.

Procenjuje se da anemija predstavlja najčešći zdravstveni problem oko jedne trećine svetske populacije. Nedostatak gvožđa posebno je karakterističan za žene tokom trudnoće i dojenja, kada je potrebno da ga nadoknade pomoću ishrane. Takođe, u većem riziku se nalaze deca, kao i osobe koje imaju hronična oboljenja.

Glavni simptomi anemije su umor, slabost, bleda koža, vrtoglavica, nesvestica, mučnina, glavobolja, kratak dah, bolovi u grudnom košu, hladne šake i stopala, kao i poremećaji otkucaja srca (tahikardija).

U slučaju da sumnjate da vašem organizmu nedostaje gvožđe, potrebno je da uradite kompletnu analizu krvi, koja uključuje i analize gvožđa, vitamina B12, folne kiseline, feritin, transferin, hemoglobin i drugo.

Pored suplemenata koji su neophodni za lečenje anemije, svakako će biti od presudne važnosti i ishrana. U svoju ishranu potrebno je da uvedete obroke koji će u sebi sadržati što više gvožđa. Na vašem jelovniku treba da dominiraju namirnice kao što su: pečurke, sušeno voće, žumance, riba (posebno tunjevina), rotkvice, meso (posebno piletina i ćuretina). Kuvanjem hrane u gvozdenim posudama moguće je povećati količinu gvožđa u hrani za 20 odsto.

U slučaju da za pripremu hrane koristite aluminijumske, plastične ili posude od nerđajućeg čelika, moguće je da će se na taj način nivo gvožđa u hrani znatno smanjiti. Takođe, osobama sa anemijom se preporučuje veći unos kakaa zato što on u sebi sadrži 15 mg gvožđa na 100 grama proizvoda.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading