Na JEZIKU možete videli da li patite od ozbiljnih bolesti: Jedna nijansa je najopasnija

Vesti 18.01.2023 08:00 0

Boja jezika može mnogo da otkrije o zdravlju.

usta

Shutterstock

Visok nivo holesterola vremenom izaziva brojne komplikacije, ali simptomi su nepostojeći za veliki broj pacijenata. Ipak, ako se ne leči može izazvazi nakupljanje plaka u arterijama. To može dovesti do daljih komplikacija kao što je zastoj krvi ili stagnirajući protok krvi, koji utiče na boju jezika.

Prošle godine je medicinski časopis "Frontiers in Medicine" upozorio da tamnoljubičasti jezik ukazuje na zastoj krvi.

"Znaci zastoja krvi koji su povezani sa srcem uključuju plavkaste ili tamnocrvene usne, tahikardije, probadanje i osećaj stezanja u grudima. Vrh jezika ima ljubičasto - plavičastu boju ili to mogu biti mrlje zastoja krvi na vrhu. Podjezične vene su tamne ili krive i debele", tvrdi doktor Li Guang Jun i objašnjava da je da je zastoj krvi simptom visokog holesterola.

U većini slučajeva kada je jezik postao ljubičast, krv ne cirkuliše pravilno. Tačnije, to može ukazivati na to da krv ne uspeva da isporuči dovoljno kiseonika u tkiva tela. Međutim, to bi takođe moglo signalizirati da krv osiromašena kiseonikom - koja je tamnocrvena za razliku od svetlo crvene - cirkuliše kroz arterije.

Ljubičasta boja jezika može da ukaže i na cijanozu koja je posledica snižene koncentracije kiseonika u perifernoj krvi, odnosno kada količina redukovanog hemoglobina (deoksihemoglobina) poraste na najmanje 5 g% (5g/dl) u kapilarnoj krvi

Najčešći uzroci su: srčana insuficijencija, plućni emfizem, spastični bronhitis, bronhijalna astma, edem pluća, boravak na velikim nadmorskim visinama, stenoza ili opstrukcija velikih plućnih bronha, methemoglobinemija, kongenitalne srčane mane.

"Retko, jezik plave boje je primećen kod pacijenata sa perifernom cijanozom“, objasnili su lekari i istakli da plava boja ruku i stopala ukazuje na aterosklerozu ili plak u zidovima arterija. Ipak, malo je verovatno da će ateroskleroze izazvati ljubičasti jezik.

Zdrav jezik je ružičastocrvene boje

Takođe, treba napomenuti da nisu svi slučajevi promene boje jezika povezani sa lošom cirkulacijom. Neki tumori, uključujući rak jezika, mogu proizvesti tamnocrvenu ili ljubičastu boju na površinama u ustima. Svetlocrveni jezik može signalizirati nedostatak vitamina B12, gvožđa ili folne kiseline.

Lekari tvrde da jezik ponekad postaje ljubičast zbog Kavasakijeve bolesti. Ovo retko, ali ozbiljno stanje nastaje kada se krvni sudovi upale.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading