Žena koja je doživela 122 godine jela je samo ove TRI namirnice: Lekari kažu da je za DUG život zaslužna OVA ishrana

Vesti 23.11.2022 07:30 1

Žana Kalman je živela 122 godine, a jednom prilikom je otkrila koje namirnice je konzumirala gotovo svakodnevno.

Žena koja je doživela 122 godine jela je samo ove TRI namirnice: Lekari kažu da je za DUG život zaslužna OVA ishrana

Shutterstock

Istraživanje životnih navika šestoro ljudi koji su imali više od 100 godina dovelo je do zanimljivih zaključaka, a ispitivanje je sprovela britanska kompanija Eden's Gate.

Očekivano, ključna stavka prilikom istraživanja bila je ishrana ovih ljudi, kao i socioekonomski status i količina stresa kojem su bili izloženi tokom života.

Žena koja je doživela 122 godine jela je samo ove TRI namirnice: Lekari kažu da je za DUG život zaslužna OVA ishrana

Profimedia

 

Najstarija osoba na svetu bila je Francuskinja Žana Luiza Kalman koja je živela čak 122 godine, a ona je jednom prilikom otkrila koje tri namirnice je konzumirala gotovo svakodnevno.

Čokolada

Žanin je jela čokoladu nakon svakog obroka. Iako nekima može da izgleda čudno, ova namirnica ima brojne zdravstvene prednosti. Istraživanje je pokazalo da je ona korisna za srce, da pomaže u borbi protiv kancera i zaraznih bolesti koje narušavaju imuni sistem. Naravno ovde se misli na tamnu čokoladu koja je napravljena od 70% kakaa.

Maslinovo ulje

Američko udruženje za bolesti srca navodi da maslinovo ulje između ostalog sadrži vitamin E i smanjuje nivo lošeg holesterola. Samim tim, rizik od srčanih oboljenja je manji. Rezultati istraživanja su pokazali da je konzumiranje velikih količina maslinovog ulja povezano s dužim životom. Lekari savetuju da iz ishrane izbacite margarin i majonez, a da uvrstite maslinovo ulje.

Vino

Kalment je navela, prenosi Kliks.ba, da je naročito volela da pije porto, crveno vino koje se pravi u Portugalu. Mnogi ovu vrstu vina konzumiraju kao deo mediteranske dijete, koja je proglašena najzdravijom. Naravno, bitno je da konzumirate umerenu količinu, ne više od jedne čaše dnevno.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 
Komentari (1)
Loading
Ivan Zgrozeni
26.11.2022 20:35

Besplatan savet: Da biste dugo ziveli pazljivo odaberite roditelje. Ishrana, mucenje na spravama u teretanama i sl. ima mnogo manje uticaja. Presudan je kako su vas roditelji isprogranirali. Hvala na paznji.