Krompir je jedna je od najpopularnijih namirnica ne samo kod nas, već svuda u svetu. Izuzetno je ukusan, jeftin, savršen je kao prilog, samostalno jelo, pa čak i salata.
Bogat je kalijumom, što ga čini izuzetno korisnom namirnicom kad je reč o prevenciju hipertenzije. Takođe sadrži puno skroba i proteina, što doprinosi dobrom funkcionisanju slezine. Pored toga, sadrži dijetetska vlakna koja poboljšavaju funkcionisanje digestivnog sistema.
Kad je reč o kombinovanju ove namirnice sa drugima, nutricionisti napominju da treba izbegavati spoj sa mesom, a sada su otkrili da se ne "slaže" sa još jednom namirnicom.
Prženi krompir i pomfrit nikako ne treba kombinovati sa paradajzom, a ne preporučuje se ni da se ove dve namirnice kuvaju zajedno. Ova kombinacija ometa apsorpciju hranljivih sastojaka, a takođe može da prouzrokujesmetnje u probavi.
Ova omiljena povrćka je na "lošem glasu" zbog velike količine ugljenih hidrata, pa se retko savetuje u dijetalnoj ishrani. Međutim, ukoliko se konzumira umereno, veoma je koristan za zdravlje.
BONUS VIDEO