Kritički pregledi u nauci o hrani i ishrani navode da su jabuke ključne u održavanju kardiovaskularnog zdravlja. Oni štite krvne sudove i smanjuju krvni pritisak. Američko udruženje za srce (AHA) navodi da je flavonoid kvercetin, koji se takođe nalazi u jabukama, antihipertenziv.
Budući da jabuke sadrže dosta ugljenih hidrata, mogu da pruže dozu energije pre ili nakon vežbanja. Možda ćete doživeti i podizanje raspoloženja jer vam pomažu u oslobađanju serotonina, smatra stručnjak za ishranu dr Džoš Aks.
Međutim, on kaže da ako jedete previše jabuka, mogli biste da primetite oscilacije šećera u krvi, a to bi moglo da vas navede i da žudite za većom količinom šećera.
„Za ljude sa lošim metaboličkim zdravljem ili dijabetesom, previše šećera iz voća može da pogorša osetljivost na insulin ili da ometa učinak lekova za dijabetes“, kaže dr Aks.
Mnogi ljudi danas zbog prskanja izbegavaju jabuke, ali to ne bi trebalo da radite. Broj jabuka koje bi trebalo da konzumirate kako bi ove hemikalije stvarno imale negativan efekat na vaše telo bio bi neverovatno veliki broj, piše Eat This, Not That.
Prema analizi organizacije „Alliance for Food and Farming“ (AFF), žene bi mogle da pojedu do 850 jabuka pre nego što bi ti pesticidi mogli da imaju štetne efekte na njihovo telo. Ipak, uvek je dobro znati šta se nalazi u onome što konzumirate.
Kristina
13.09.2022 14:54Postoje osobe koje nekako bas ne vole da jedu jabuke jer im se ne svidja njihov ukus.