Ravnoteža bakterija je od velikog značaja za naš imunološki sistem, regulaciju hormona, ali je važno istaći da je neophodna i za prevenciju bolesti i mentalno zdravlje, piše na poznatom sajtu Eat this not that.
Ako želite zdrava creva, ovi napici su najbolji izbor za vas.
1. Kefir
Studije sugerišu da konzumiranje fermentisane hrane sa živim kulturama može da doda "dobre" bakterije u mikrobiom. Kefir je napitak od fermentisanog mleka sa oštrim ukusom i jedan je od onih moćnijih probiotika koji mogu da pomognu da se vaš mikrobiom vrati u ravnotežu. „Fermentacija čini kefir lakšim za varenje za one sa intolerancijom na laktozu jer su bakterije i kvasac već razgradili ugljene hidrate, poput skroba i šećera, u procesu“, kaže registrovani dijetetičar Mari Spano, MS, RD, CSSD, glavni autor u Nutrition for Sport. Fermentacija takođe proizvodi peptide koji su jedinstveni za kefir. "Ovi lanci aminokiselina koji se lako apsorbuju mogu učiniti kefir idealnijim za one koji teže vare proteine. Na primer, oni sa ulceroznim kolitisom, Kronovom bolešću, stariji ljudi i oni koji uzimaju anti-kiseline mogu lakše da svare proteine u kefiru."
2. Zeleni čaj
Jedan od najboljih načina za naseljavanje crevne flore je uključivanje širokog spektra biljne hrane i pića. „Većina ljudi ne razmišlja o čajevimoa kada je u pitanju raznovrsnost, ali ovo je veoma jednostavan način da dodate različite biljne vrste u vašu ishranu“, kaže registrovani dijetetičar Mari Ruggles, MS, RD, CN, autor knjige "Optimizujte svoj imuni sistem" Ako ne volite ukus zelenog čaja pomešajte ga sa bademovim mlekom ili vanilom.
3. Supa ili čorba od kostiju
Čorba napravljena od kostiju i vezivnog tkiva pilića, goveda i drugih životinja postala je popularan eliksir zdravlja zbog svoje koncentracije hranljivih vitamina i aminokiselina poput glicina, želatina, glutamina i kolagena, koji podržavaju zdrav mikrobiom creva. . Loše zdravlje creva može dovesti do stanja poznatog kao „curenje creva“, koje karakteriše kompromitovana sluznica creva koja dozvoljava nezdravim supstancama da prođu u vaš krvotok, izazivajući upalu, prema pregledu u časopisu "Gut". „Kolagen pomaže u hranjenju crevne sluznice, a želatin je u stanju da apsorbuje vodu i pomaže u održavanju sloja sluzi koji drži crevne mikrobe dalje od crevne sluzokože“, kaže Samantha Presicci, MCN, RD, LD, registrovani dijetetičar. „Glutamin takođe može pomoći kod stanja kao što je creva koja propuštaju tako što podržavaju pravilno varenje sve hrane koju jedete – jer vi niste samo ono što jedete – vi ste ono što varite i apsorbujete.