.Kuvar i vlasnik mesare SOKO Butchery u SAD-u dao je savete kako odabrati najbolje meso u marketu.
„Obratite pažnju na mramoriranost, odnosno kako je raspoređena mast u mesu. Konzistencija i kvalitet masti raspoređena kroz tkivo mesa odrediće koliko je kvalitetan komad”, rekao je.
Mramoriranost je prisutnost belih mrlja masnoće u mišićima mesa. Ona se razlikuje od hrskavice, koja je tvrda i manje poželjna masnoće koja se može nalaziti u odresku.
“Hrskavicu možete i napipati ako rukama pređete preko pakovanog mesa. S druge strane, mramorirano meso neće biti tvrdo”, rekao je.
Ako pogledate najbolje odreske na svetu, poput odreska Wagyu, razlog zašto je tako poželjan je kvalitet i konzistencija mramoriranosti u mesu. Možete videti predivne delove bele masnoće pomešane s mišićem. Hrskavica se, s druge strane, neće ni skuvati ni ispeći, a neće ni doprineti ukusu mesa, nego će vam ostati nejestivi i žilavi grumen masnoće koju je nemoguće sažvakati.
Razlog zašto je Wagyu najbolji odrezak na svetu je i zbog toga kako su krave uzgajane. “Želite meso od krava koje su tretirane s brigom i pažnjom. Krave se moraju kretati, vežbati, dobro se hraniti. Kad kupujete meso u marketu, uvek je to kocka, jer mnogi trgovački lanci ne kažu jasno odakle su nabavili meso. Ako vodite računa o tome šta stavljate u telo, želite da znate odakle potiče meso koje jedete”, rekao je.
I Brajan Hikman, koji je peta generacija mesara u svojoj porodici, napominje da je važno obratiti pažnju na mramoriranost mesa.
“Zanimljivo je da je dobro meso uglavnom potpuno suprotno od onoga što ljudi zamišljaju. Mogu izvući poslužavnik s mesom i, osim ako neko ne zna u šta gleda, ljudi će najčešće izabrati komad koji ja ne bih izabrao”, rekao je.
Kaže da je najbolje gledati kako je mast raspoređena na komadu mesa. “Ako želite dosta dobre masnoće u svom odresku, ne birajte one s hrskavicom. Odresci koji imaju hrskavicu najčešće su najlepši na izgled, jer su jarko crveni s belim prstenom masti okolo. Izgledaju vrlo primamljivo, ali to je meso koje ćete morati puno da žvaćete. Kod mramoriranog mesa mast se topi i ostavlja predivnu aromu u odresku”, rekao je Hikman.