Zbog LOŠEG imuniteta STRADA ceo organizam: Ovo je ZNAK da je ozbiljno narušen, telo vam šalje UPOZORENJE

Vesti 27.11.2022 15:15 0

Kako da znamo u kakvom stanju je naš imunitet?

Zbog LOŠEG imuniteta STRADA ceo organizam: Ovo je ZNAK da je ozbiljno narušen, telo vam šalje UPOZORENJE

Shutterstock

 

Kada je imunitet narušen, povećava se rizik od prehlade, virusa i gripa, naše telo je manje otporno na negativne spoljne faktore i teže se brani od infekcija i bakterija.

Posebnu pažnju na imunitet treba da obratimo tokom jeseni i zime, jer je tada pojačana fluktacija respiratornih oboljenja i prehlada.

Takođe, sa hladnim vremenom dolazi do velikog rizika po imunitet, najčešće usled ishrane siromašne vitaminima i mineralima, kao i zbog smanjenog izlaganja Suncu koje uzrokuje manjak vitamina D.

Kako da znamo u kakvom stanju je naš imunitet?

Ovi simptomi ukazuju na pad imuniteta:

- hladne ruke

- dijareja ili zatvor

- suhoća očiju

- konstantni umor i iscrpljenost

- povećana temperatura i groznica

- glavobolje

- suva koža

- bol u zglobovima

- pojačano opadanje kose

- stalno vraćanje infekcija

- osetljivost na sunce

- variranje telesne težine

- anemija

- respiratorni problemi

Kako ojačati imunitet – postoje 4 proverena načina:

1. Izbalansirana ishrana

Unosite u organizam dovoljno vitamina, minerala, proteina i vlakana. Izbegavajte konzumiranje šećera i brze hrane, a povećajte unos svežih namirnica, organskog voća, povrća i mesa, konzumirajte orašaste plodove, citruse i začine (kurkuma, đumbir) koji sadrže puno vitamina i imaju protivupalno dejstvo.

2. Izbegavajte stres

Stres narušava vaš imunitet i ispitivanja pokazuju da osobe koje su često pod stresom imaju veći rizik od oboljenja. Vežbajte jogu, meditirajte, posvetite se hobiju koji vas opušta i provodite vreme sa pozitivnim ljudima.

3. Fizička aktivnost

Redovno vežbanje čini da vaše zdravlje bude zdravo, snažno i podstiče lučenje endorfina, hormona sreće, i na taj način vas oslobađa od stresa. Osobe koje imaju slab imuni sistem treba da izaberu fizičku aktivnost koja im najviše prija. Bez obzira da li imate visoko intezivan trening, šetate u prirodi ili džogirate, važno je da budete aktivni.

4. Kvalitetan san

Nedostatak sna ima isti efekat po vaš imuni sistem kao pojačan stres. Kada nedovoljno spavamo, smanjuje se proizvodnja belih krvnih ćelija koje su ključne za imunitet.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading