Majmunske boginje mutiraju alarmantnom brzinom: Prenose se na neuobičajan način

K.Ć. Vesti 03.07.2022 19:15 0

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Nature Medicine sugeriše da je virus majmunskih boginja (MPKSV) započeo „ubrzanu evoluciju“

Majmunske boginje mutiraju alarmantnom brzinom: Prenose se na neuobičajan način

Shutterstock

Stopa mutacije virusa može objasniti eksploziju slučajeva u delovima sveta gde virus obično nije rastao.

Naučnici sa Nacionalnog instituta za zdravlje dr. Rikardo Horhe iz Portugala je istražio je DNK soja MPKSV odgovornog za tekuću epidemiju majmunskih boginja . Tim objašnjava da je trenutni soj usko povezan sa sojem odgovornim za izbijanje 2018-2019 u Nigeriji. Međutim, od tada je prošao kroz više od 50 mutacija .

Majmunske boginje mutiraju brže

Priroda virusa mu omogućava da popravi greške koje se javljaju tokom replikacije, ostavljajući mnogo manje prostora za formiranje mutacija i, kao rezultat, ograničavajući broj varijanti. Kada su naučnici ispitali ovaj soj virusa, otkrili su da mutira šest do 12 puta brže od drugih verzija virusa.

Poslednjih nedelja pojavili su se slučajevi majmunskih boginja u skoro 50 zemalja u kojima virus nije endemičan.

Tipično, u neendemskim zemljama, dešavali su se izolovani slučajevi i infekcije su lako kontrolisali zdravstveni službenici. Ova epidemija je drugačija, a slučajevi se otkrivaju u masovnim grupama širom sveta. To bi moglo značiti da dolazi zaraznija verzija virusa.

Virus majmunskih boginja koji tako brzo mutira ima potencijal da učini bolest još zaraznijom. Virus koji se širi fizičkim dodirom, kontaminiranim površinama ili veoma bliskim telesnim kontaktom sada bi mogao da se širi na načine neuobičajene za normalne obrasce tropskih virusa.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading