Tokom TROPSKIH dana, Srbi često prave OVU grešku: Doktorka iz Hitne sreće pažnju na FENOMEN, obavezno sledite ova pravila

Vesti 02.07.2022 13:47 0

Vreme jeste promenljivo, ali se bez sumnje očekuje još tropskih dana. Kako pregurati vrućine, otkriva dr Danijela Jevtić iz Hitne pomoći.

Tokom TROPSKIH dana, Srbi često prave OVU grešku: Doktorka iz Hitne sreće pažnju na FENOMEN, obavezno sledite ova pravila

Printscreen/ Novo jutro

- Veoma često smo svedoci toga da stariji sugrađani izlaze u nekom periodu koji nije uputan za njih. Koristiti vreme ujutru, predveče, izbegavajte direktnu izloženost Suncu, izbegavajte vreme od 10 do 18 časova, što se posebno odnosi na stare, bolesne i na decu - rekla je dr Jevtić za RTS.

Kada je u pitanju zaštita glave, mogu se korisitii šeširi širokih oboda, a kada je reč o oblačenju, preporuke su sledeće: svetle boje, lagani materijali, prirodni materijali da koža može da diše i što manje sintetike.

- Celokupna lajt varijanta - u smislu dosta tečnosti, zatim voće, povrće, vlaknasta hrana, hrana koja ima dosta tečnosti - lubenice, dinje, breskve, celer, ono što pomaže diurezi - rekla je doktorka i dodala da treba voditi računa da pacijent izbalansira pritisak jer ima dosta takvih problema posle kovida. Preporučuje se i riba, maslinovo ulje, odnosno mediteranska ishrana.

Treba napomenuti da se veoma često dešava da ljude zadese fenomeni toplotne iscrpljenosti, sunčanice i toplotnog udara.

- Provetrene prostorije, kretanje kada situacija to dozvoli, nadoknada tečnosti u smislu prirodnih napitaka i izbegavanje velike količine kafe i alkohola jer i jedno i drugo izvlače tečnost iz organizma - poručila je doktorka.

Vozači pre nego što se premore, treba da prave pauze što se naročito odnosi na duga putovanja.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je danas dva upozorenja na nepogode i visoku temperaturu. U narednih sat vremena na području Mačvanskog i Kolubarskog okruga, Srema i Bačke očekuju intenzivni pljuskovi sa grmljavinom, pojačanim vetrom i lokalnom pojavom grada.

Danas se u većem delu Srbije očekuje veoma toplo vreme, sa temperaturama do 34 stepena Celzijusa. Narandžasti meteo-alarm uključen je za Pomoravlje, istočnu, jugoistočnu i jugozapadnu Srbiju i za Kosovo i Metohiju.

NajŽena.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading